Το τίμημα του δημοψηφίσματος για τον ίδιο τον Ερντογάν

Το τίμημα του δημοψηφίσματος για τον ίδιο τον Ερντογάν

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε τελικά να ικανοποιήσει τη φιλοδοξία του να επεκτείνει τις εξουσίες του κερδίζοντας αν και με οριακή πλειοψηφία τα «κλειδιά» της χώρας. Το τίμημα ωστόσο για τον ίδιο είναι μεγάλο.

Ποσοστό 51,4% των ψηφοφόρων είπαν «ναι» στη συνταγματική αναθεώρηση, αποτέλεσμα που συνοδεύεται αναμφίβολα από ένα μεγάλο κόστος για τον ίδιο τον Ερντογάν. Η νίκη του αφήνει το έθνος βαθιά διχασμένο και αντιμέτωπο με ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις από πρώην συμμάχους στο εξωτερικό, τη στιγμή που διεθνείς παρατηρητές και κόμματα τις αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για πολυάριθμες παρατυπίες στη διαδικασία. Στην Κωνσταντινούπολη εκατοντάδες υποστηρικτές του «όχι» βγήκαν τη Δευτέρα στους δρόμους κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ερντογάν αποκαλώντας τον «κλέφτη» και «δολοφόνο».

Ο ίδιος πάντως δεν φάνηκε να πτοείται από την κριτική που του ασκείται μιλώντας ενώπιον υποστηρικτών του στην Αγκυρα λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν υποκύψαμε, μείναμε δυνατοί ως έθνος». Δεν παρέλειψε μάλιστα να χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα ως «την πλέον δημοκρατική εκλογική διαδικασία σε χώρα της Δύση. Από την πλευρά τους οι διεθνείς παρατηρητές εκφράζουν την ανησυχία τους για την πόλωση που ολοένα και ενισχύεται ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς θεωρούν πολύ πιθανό να οξυνθούν οι κοινωνικοί διαχωρισμοί σε μια χώρα που φημίζεται για την πολιτική της αστάθεια. Σημειώνεται ότι το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε με τη χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν απολυθεί στον απόηχο του πραξικοπήματος και δεκάδες χιλιάδες έχουν συλληφθεί ή βρίσκονται στη φυλακή.

Τη Δευτέρα, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε μάλιστα να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ακόμα τρεις μήνες γεγονός που δίνει στις δυνάμεις ασφαλείας το «πράσινο φως» για νέο μπαράζ συλλήψεων. «Το γεγονός ότι ο Ερντογάν έκλεισε την πόρτα στην αντιπολίτευση είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει πολιτική αναταραχή» δηλώνει ο Χάουαρντ Αισενστατ, καθηγητής για την ιστορία της Μέσης Ανατολής στο πανεπιστήμιο St. Lawrence. «Περνάει το μήνυμα στο 48% του πληθυσμού ότι η άποψή τους δεν έχει καμία σημασία», συμπληρώνει.

Εντονος είναι όμως και ο κίνδυνος να ενισχυθεί η διεθνής απομόνωση, καθώς ο Ερντογάν εμφανίζεται ως «ο πρωταθλητής ενός υπερήφανου τουρκικού έθνους που δεν θα δεχθεί υποδείξεις από ξένες δυνάμεις, πόσω μάλλον την Ε.Ε.». Παράλληλα, οι προσπάθειες ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. που έχουν παγώσει φαίνεται απίθανο να προχωρήσουν μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις δηλώσεις Ερντογάν περί επαναφοράς της θανατικής ποινής.

Τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία εξέφρασαν την ανησυχία τους για πιθανές εκλογικές παρατυπίες και κάλεσαν τον Ερντογάν να μπει σε διάλογο με την αντιπολίτευση.

Από την άλλη πλευρά ο Ντόναλντ Τραμπ «κλείνοντας τα αυτιά του» στις φωνές που κάνουν λόγο για παρατυπίες έσπευσε να συγχαρεί τον Ερντογάν για τη νίκη του. Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ φάνηκε να συμμερίζεται την ανησυχία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη για τον τρόπο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, κάτι που ωστόσο δεν φαίνεται να αγγίζει τον Τούρκο πρόεδρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή