Ομέρ Τσελίκ: Η ΕΕ να σεβαστεί «τις δημοκρατικές διαδικασίες»

Ομέρ Τσελίκ: Η ΕΕ να σεβαστεί «τις δημοκρατικές διαδικασίες»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αίτημα της Ε.Ε. για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με πιθανές παρατυπίες στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, απέρριψε η Αγκυρα, ζητώντας από τις Βρυξέλλες να σεβαστούν το αποτέλεσμα της κάλπης.

«Μια τέτοια αναπόδεικτη δήλωση εκ μέρους ενός εκπροσώπου τύπου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.

Επιπλέον, προέτρεψε την ΕΕ να σεβαστεί «τις δημοκρατικές διαδικασίες».

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ είχε κάνει λόγο για «πολιτικές σκοπιμότητες» πίσω από την κριτική που έχει ασκηθεί από διάφορες πλευρές εναντίον της απόφασης του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να δεχθεί ως έγκυρα τα μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια του δημοψηφίσματος. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Τσελίκ αμύνθηκε αυτών που αποκάλεσε ισχυρό νομικό πλαίσιο και διαφανείς διαδικασίες της εκλογικής διαδικασίας. 

«Τα πολιτικώς κατευθυνόμενα σχόλια εναντίον της απόφασης του Ανωτάτου Εκλογικού Συμβουλίου να δεχθεί ψηφοδέλτια που δεν φέρουν σφραγίδες είναι λανθασμένα», ανέφερε συγκεκριμένα ο Τσελίκ. 

«Προτρέπουμε όλους τους πρωταγωνιστές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και τις αρχές να ξεκινήσουν μια διαφανή έρευνα για τις φερόμενες παρατυπίες που διαπιστώθηκαν από τους διεθνείς παρατηρητές» είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Επίσημο αίτημα ακύρωσης του δημοψηφίσματος

Στο μεταξύ, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, κατέθεσε σήμερα επίσημο αίτημα ακύρωσης του δημοψηφίσματος στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας, κορυφώνοντας το κύμα διαμαρτυρίας που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τις πιθανές παρατυπίες που ευνόησαν σημαντικά την καμπάνια του «Ναι».

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Μπουλέντ Τετζάν ανακοίνωσε ότι το CHP κατέθεσε και επίσημα την αίτηση του στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι ο αριθμός των εκλογικών παρατυπιών του δημοψηφίσματος της Κυριακής ήταν πρωτοφανής για όλη την εκλογική ιστορία της Τουρκίας. Ωστόσο, προσέθεσε ότι δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων που καταμετρήθηκαν.

Το CHP από τη Δευτέρα ζητά την ακύρωση του δημοψηφίσματος, προειδοποιώντας πως θα προσφύγει ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αν χρειαστεί. 

(Πηγή: ΑΠΕ / REUTERS)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή