«Η Ελλάδα σε Αριθμούς»

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έκδοση «Η Ελλάδα σε Αριθμούς» δίδεται μια εμπεριστατωμένη εικόνα για τα αποτελέσματα των ελληνικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, αναλύονται τα οικονομικά αποτελέσματα 16.168 επιχειρήσεων, βάσει ισολογισμών και αποτελεσμάτων χρήσης 2015-2014.

Οι συνθήκες που επικράτησαν στην αγορά το 2015 όπως ήταν φυσικό επηρέασαν τη συνολική δραστηριότητα των ελληνικών εταιρειών. Σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που σημαδεύτηκε από την επιβολή των capital controls, οι ελληνικές επιχειρήσεις επέδειξαν θαυμαστή ανθεκτικότητα και κατάφεραν να αντιστρέψουν τη συνεχή πτωτική πορεία των τελευταίων ετών. Παρά τη μικρή σχετικά υποχώρηση του κύκλου εργασιών, η σημαντική περικοπή του κόστους πωλήσεων οδήγησε τελικά στην ανάκτηση της κερδοφορίας των ελληνικών εταιρειών.

Από την επεξεργασία των συγκεντρωτικών μεγεθών των επιχειρήσεων όλων των κλάδων (εκτός  χρηματοπιστωτικού τομέα), προκύπτει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών τους μειώθηκε κατά 2,8% το 2015/14. Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι, αρά τη μικρή σχετικά υποχώρηση των πωλήσεων, υπήρξε σημαντική περικοπή του κόστους πωλήσεων, γεγονός που είχε επίδραση στο λειτουργικό αποτέλεσμα και τελικά στην ανάκτηση της κερδοφορίας του εταιρικού τομέα. Πράγματι, το έτος 2015 αποτέλεσε το ορόσημο που σηματοδότησε το τέλος μιας παρατεταμένης περιόδου συσσώρευσης ζημιών, και την εμφάνιση θετικών επιδόσεων συνολικά, με εγγραφή κερδών (προ φόρων) ύψους  €2,1 δισ.

Σε επίπεδο μεμονωμένων κλάδων, τέσσερις εξ αυτών είχαν αυξημένες πωλήσεις το τελευταίο έτος, με την εντονότερη σχετικά αύξηση να προέρχεται από τον τομέα των Ξενοδοχείων-Εστιατορίων (4,1%). Αντίθετα, πέντε από τους εννέα ευρύτερους κλάδους εμφάνισαν μειωμένο κύκλο εργασιών, με εντονότερη την υποχώρηση του τομέα της Μεταποίησης.

«Η Ελλάδα σε Αριθμούς»-1

Επισημαίνεται ότι όσον αφορά τους επί μέρους κλάδους, όλοι πλην ενός οι κλάδοι κατέστησαν κερδοφόροι το 2015.

Σχετικά με τις επιδόσεις των σημαντικών τομέων, στον κλάδο της μεταποίησης σημειώθηκε μεγάλη βελτίωση. Ο κύκλος εργασιών ήταν μειωμένος κατά 8,2% το 2015/14, ωστόσο η μεγάλη περικοπή του κόστους πωλήσεων είχε ως αποτέλεσμα την έντονη αύξηση των μεικτών κερδών το δε περιθώριο μεικτού κέρδους βελτιώθηκε σε 19,08% το 2015. Το  γεγονός αυτό ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που οδήγησε σε αναστροφή του τελικού αποτελέσματος, από ζημίες το 2014 σε κέρδη (προ φόρων) ύψους €872,9 εκ. το 2015.

Όσον αφορά το εμπόριο, παρότι σε επίπεδο κύκλου εργασιών ο κλάδος επέδειξε σχετική ανθεκτικότητα εν μέσω αρνητικών συνθηκών (επιβολή capital controls, κ.α.), ωστόσο η κερδοφορία του εμφάνισε σημαντική επιδείνωση συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Πράγματι, οι συνολικές πωλήσεις εμφάνισαν οριακή μόνο μείωση (-0,8%), όμως τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα περιόρισαν αισθητά το λειτουργικό αποτέλεσμα. Συνέπεια των παραπάνω εξελίξεων ήταν η συρρίκνωση της κερδοφορίας (-35,8%) του εμπορίου το 2015.

Θετικές σε γενικές γραμμές ήταν οι επιδόσεις και στον κλάδο ξενοδοχείων-εστιατορίων το τελευταίο έτος. Συγκεκριμένα, οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων αυτών αυξήθηκαν κατά 4,1%, το 2015/14, σαν απόρροια της μεγάλης αύξησης των τουριστικών εισροών. Τα αντίστοιχα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν με εντονότερο ρυθμό (5,3%), στοιχείο ενδεικτικό περικοπής του κόστους. Ωστόσο, το λειτουργικό αποτέλεσμα περιορίστηκε λόγω των αυξημένων λειτουργικών δαπανών και τελικά τα κέρδη (προ φόρου) μειώθηκαν κατά 14,9% το 2015/14.

Όσον αφορά στο χρηματοπιστωτικό τομέα, το 2015 επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο η εικόνα που παρουσίασε ο κλάδος των τραπεζών, με τη συσσώρευση και νέων ζημιών το εν λόγω έτος, ενώ αντίθετα σχετική βελτίωση παρουσίασε ο κλάδος των ασφαλειών, η οποία όμως ήταν μικρής έκτασης.

O Νικήτας Κωνσταντέλλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ICAP Group, δήλωσε σχετικά:

«To τελευταίο διάστημα οι συνθήκες της Ελληνικής Οικονομίας παρουσίασαν για μία ακόμη φορά επιδείνωση. Οι αρχικές ενδείξεις ανάκαμψης που εμφάνιζαν τα δημοσιονομικά μεγέθη το 2016 τελικά διαψεύστηκαν, δεδομένου ότι στα τέλη του έτους σημειώθηκε και πάλι ύφεση, ενώ σε ετήσια βάση συνολικά η οικονομία της χώρας χαρακτηρίστηκε ουσιαστικά από στασιμότητα.

Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι, το 2015 παρά τις αντιξοότητες που υπήρχαν, οι ελληνικές επιχειρήσεις επέδειξαν θαυμαστή ανθεκτικότητα και κατάφεραν να αντιστρέψουν τη συνεχή πτωτική πορεία των τελευταίων ετών. Πράγματι, το 2015 αποτέλεσε το έτος ορόσημο που σηματοδότησε την εντυπωσιακή επάνοδο στην κερδοφορία των επιχειρήσεων του μη χρηματοπιστωτικού τομέα και το τέλος μιας παρατεταμένης περιόδου συσσώρευσης ζημιών.

Αυτή την περίοδο η αγορά βρίσκεται για μία ακόμη φορά σε τέλμα αβεβαιότητας και η οικονομία παραμένει ευάλωτη, λόγω των ατέρμονων διαπραγματεύσεων της χώρας και των δανειστών – εταίρων της, γεγονός που «παγώνει» την οικονομική δραστηριότητα.

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες «αξιολόγησης» προκειμένου να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά οικονομικής σταθερότητας, να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να επικρατήσει ομαλή ροή χρηματοδότησης στην αγορά,  γεγονός που θα επιτρέψει στις ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν απρόσκοπτα, συμβάλλοντας έτσι στην ανάκαμψη της οικονομίας και την οριστική έξοδο από την κρίση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή