Στη σύνοδο ΔΝΤ με όπλο το πλεόνασμα

Στη σύνοδο ΔΝΤ με όπλο το πλεόνασμα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κανονικότητα της διαπραγμάτευσης, για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης που εξακολουθεί να εκκρεμεί, επανέρχεται η κυβέρνηση, έπειτα από τη σύντομη πασχαλινή ανάπαυλα. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι συνιστά ορόσημο για την κυβέρνηση η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κατά το τριήμερο 21-23 Απριλίου. Στην Ουάσιγκτον για να παρακολουθήσουν τα τεκταινόμενα θα μεταβούν το βράδυ της Πέμπτης από το υπουργείο Οικονομικών οι κ. Ευκλ. Τσακαλώτος και κ. Γ. Χουλιαράκης, καθώς και ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου. Οι Ελληνες επιτελείς θα μεταφέρουν στις αποσκευές τους τα επίσημα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, τα οποία αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν την Παρασκευή από την ΕΛΣΤΑΤ. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη και προσθέτουν πως το διαπιστωμένο πλεόνασμα αναμένεται να κινηθεί περίπου στο 4%, σχεδόν 3,5 μονάδες περισσότερες από τον στόχο του 0,5% ο οποίος είχε τεθεί σε συνεννόηση με τους δανειστές.

Από την κυβέρνηση, τα συγκεκριμένα στοιχεία θεωρούνται πολύ σημαντικά, καθώς εκτιμάται από πολλές πλευρές ότι η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ θα αποτελέσει τον τόπο και τον χρόνο συζήτησης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων πλευρών για το πλαίσιο που θα διαμορφωθεί αναφορικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Οπως είναι απολύτως σαφές, το ενδεχόμενο ονομαστικής μείωσης είναι εκτός συζήτησης και μένει να φανεί το εύρος των παρεμβάσεων που θα γίνουν.

Εν ολίγοις, θα αξιοποιηθούν εργαλεία και μέθοδοι που ήδη διατίθενται, όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, η επαναγορά κρατικών ομολόγων κ.ά., προκειμένου να επιτραπεί η μείωση των αναγκών χρηματοδότησης για εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Η στάση του Βερολίνου

Προφανώς, η στάση της Γερμανίας είναι καθοριστικής σημασίας, ενώ θετικά αποτιμάται το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν πρόκειται να θέσει προσκόμματα στη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Η στάση του Βερολίνου αναμένεται να κινηθεί σε λίγο-πολύ γνωστά επίπεδα, με διάφορες ενστάσεις, όπως η αντίθεση στο «πάγωμα» των επιτοκίων. Επιπρόσθετος παράγων που ενισχύει την υπόθεση μη μεταβολής της στάσης του Βερολίνου είναι, βεβαίως, και η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος την οποία διανύει η Γερμανία.

Στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων, η βασιμότητα της αισιοδοξίας της κυβέρνησης ότι απομένουν μικρές διαφορές σε επιμέρους ζητήματα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συγγραφή των κειμένων για το κλείσιμο της αξιολόγησης, θα κριθεί την προσεχή Δευτέρα 24 Απριλίου, όταν τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν στην Αθήνα. Η επιστροφή των κλιμακίων θα δείξει εάν μπορούν να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για γρήγορα βήματα στο εξής, που θα επιτρέψουν τάχιστα την πλήρη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ή εάν για τους θεσμούς υπάρχουν μεγαλύτερα ζητήματα που θα πρέπει να απαντηθούν.

Από την κυβέρνηση εξακολουθούν να επιμένουν ότι ο χρόνος μέχρι τις 22 Μαΐου και την προγραμματισμένη, τακτική συνεδρίαση του Εurogroup είναι παραπάνω από αρκετός ώστε να κλείσει η αξιολόγηση. Μάλιστα, από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι όλα μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί αρκετά νωρίτερα και να επικυρωθούν, ενδεχομένως με μια έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup. Η Αθήνα εμφανίζεται απολύτως διατεθειμένη να ψηφίσει άμεσα όλα τα μέτρα όχι μόνο για το κλείσιμο της τρέχουσας, δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και για το Μεσοπρόθεσμο (δηλαδή για τα μέτρα μετά το έτος 2019). Προφανώς, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να συμφωνηθούν τα μέτρα σε όλες τις λεπτομέρειές τους, κάτι που θα οδηγήσει και στην απαραίτητη συνεδρίαση του Eurogroup. Εφόσον η διαπραγμάτευση ολοκληρωθεί, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ανοίγει ο δρόμος για την άμεση ένταξη της Ελλάδας στις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες περί ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή