Σε πτώχευση οδηγείται η Αλφα Γκρίσιν

Σε πτώχευση οδηγείται η Αλφα Γκρίσιν

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κύκνειο άσμα» για άλλη μία εισηγμένη επιχείρηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.). Πρόκειται για την Aλφα Γκρίσιν, η οποία «πνίγεται» από χρέη 34 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της επιχείρησης γνωστοποίησε την πρόθεσή της για σύγκληση της γενικής συνέλευσης των μετόχων με βασικό θέμα την κήρυξη της σε κατάσταση πτώχευσης. Η συνέλευση των μετόχων έχει προγραμματιστεί να συγκληθεί 5 Μαΐου. Η πρόκληση για τη διεξαγωγή της συνέλευσης φέρει ημερομηνία 13 Απριλίου και γνωστοποιήθηκε το βράδυ της Μ. Πέμπτης στο Χ.Α. Ετσι, χθες, η διοίκηση του Χ.Α. ανέστειλε τη διαπραγμάτευση της μετοχής της επιχείρησης. H τιμή της μετοχής, πάντως, επί πολλούς μήνες κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ενώ την περασμένη Μ. Πέμπτη η τιμή της έκλεισε στα 0,014 ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, η εταιρεία οφείλει περί τα 34,5 εκατ. ευρώ σε τράπεζες, προμηθευτές και σε μια εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης (Eurobank Leasing). Εξ αυτών τα 25 εκατ. ευρώ αφορούν τις πιστώτριες τράπεζες. Ενας πιστωτής, η Eurobank, από τον Νοέμβριο του 2016 κατήγγειλε τις δανειακές συμβάσεις με την Aλφα Γκρίσιν και προέβη στην έκδοση διαταγής πληρωμής. Παράλληλα ξεκίνησε διαδικασία κατάσχεσης εις χείρας τρίτων των απαιτήσεών της έναντι βασικών πελατών, στερώντας στην εταιρεία τις όποιες χρηματορροές. Την ίδια πολιτική ακολούθησαν στη συνέχεια η ETE, η Τρ. Πειραιώς και η Τρ. Αττικής.

Η διοίκηση της επιχείρησης θεωρεί ως αίτια για τη δεινή οικονομική της κατάσταση τη συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση και τις ατυχείς επενδύσεις της στην Ουκρανία, λίγο πριν από την κρίση στην Κριμαία. Τα έσοδά της έχουν μειωθεί σε λιγότερο από το 1/3 του ύψους που είχαν διαμορφωθεί το 2007, χρονιά κατά την οποία τα έσοδα πλησίασαν τα 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι συνεχιζόμενες ζημιογόνες χρήσεις οδήγησαν σε συσσωρευμένες ζημίες και αρνητικά ίδια κεφάλαια, τα οποία εκτιμάται ότι υπερέβησαν τα 11 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016. «Οι ανωτέρω οφειλές έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό πλαίσιο έλλειψης ρευστότητας, το οποίο πλέον έχει καταστεί μη διαχειρίσιμο, λόγω και της έναρξης δικαστικών διαδικασιών από την πλευρά των πιστωτριών τραπεζών», διαπιστώνει η διοίκηση της Aλφα Γκρίσιν, η οποία τώρα ζητεί, την έναρξη διαδικασίας κήρυξής της σε κατάσταση πτώχευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή