Ερωτήματα για τις συνθήκες συντριβής του ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο

Ερωτήματα για τις συνθήκες συντριβής του ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου του Στρατού στην περιοχή Σαρανταπόρου. 

Καθώς το Επιτελείο αποκλείει την παράμετρο της ελλιπούς συντήρησης, η προσοχή στρέφεται στο ύψος της πτήσης αλλά και στις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, τη στιγμή του δυστυχήματος.

Στην περιοχή της πτώσης του ελικοπτέρου υπήρχαν χαμηλές νεφώσεις, ενώ φυσούσαν νοτιοανατολικοί άνεμοι με ξαφνικές ριπές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Χιούι» πετούσε σε αρκετά χαμηλό ύψος, περίπου στα 500 πόδια, δηλαδή μόλις 170 μέτρα. Το συγκεκριμένο ύψος υπό τις χθεσινές δυσμενείς καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με το ανάγλυφο της περιοχής, όπου λόφοι και πλαγιές εναλλάσσονται, είναι αρκετά χαμηλό, όχι όμως ασυνήθιστο για τέτοιου τύπου αποστολές. Ακόμη, δεν είναι σαφές εάν το «Χιούι» ενεπλάκη στα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ βρισκόταν σε χαμηλή πτήση ή εάν απλώς συνετρίβη πάνω σε αυτά.

Βαρύς φόρος αίματος

Νεκροί ανασύρθηκαν οι τέσσερις από τους πέντε επιβαίνοντες του ελικοπτέρου του στρατού ξηράς, το οποίο κατέπεσε νωρίτερα στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Ζωντανή ανασύρθηκε μια γυναίκα, η οποία μεταφέρθηκε στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ, οι τέσσερις σοροί που ταυτοποιήθηκαν ανήκουν στον Υποστρατήγο Ιωάννη Τζανιδάκη, στον Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, στον Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και στον Υπολοχαγο (ΑΣ) Κωνσταντίνο Χατζή.

Η γυναίκα που ανασύρθηκε ζωντανή είναι η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, Βασίλης Μπελετσιώτης, σε ενημέρωση που έκανε απέκλεισε το ενδεχόμενο να οφείλεται η πτώση σε ελλιπή συντήρηση, καθώς το ελικόπτερο ήταν συντηρημένο, ωστόσο ανέφερε ότι στην περιοχή υπήρχαν χαμηλές νεφώσεις και νοτιοανατολικός άνεμος με ριπές.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για το τραγικό συμβάν απευθύνει συλληπητήρια στις οικογένειες των εκλιπόντων.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από την τραγική είδηση της απώλειας των τεσσάρων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο που κατέπεσε, σήμερα, στην περιοχή του Σαρανταπόρου. Απευθύνουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των εκλιπόντων και εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στις Ένοπλες Δυνάμεις», αναφέρει η ανακοίνωση.

Από τις οκτώ παρά δέκα που χάθηκε το σήμα μέχρι περίπου στις δέκα είχαν κινητοποιηθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης εντοπισμού επίγειες δυνάμεις του στρατού ξηράς και μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα. 

Ο συγκεκριμένος τύπος ελικοπτέρου είναι από τα παλιά των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος, ενώ η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος.

Το ίχνος του ελικοπτέρου, τύπου Χιούι (UH-1H), χάθηκε το πρωί στις 07:50, ενώ πραγματοποιούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή