«Εγκαίνια» για το αντιεξουσιαστικό κοντέινερ στα Εξάρχεια

«Εγκαίνια» για το αντιεξουσιαστικό κοντέινερ στα Εξάρχεια

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ανοιξε» χθες τις πόρτες του το κοντέινερ που έχει στηθεί στην πλατεία Εξαρχείων εδώ και δέκα ημέρες. Η «κατασκευή» περισσότερο χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων εφόσον είναι άδεια, ενώ μπροστά έχει στηθεί πάγκος με βιβλία του αναρχικού χώρου, αρκετά από τα οποία έχουν τυπωθεί από την ομάδα «Ασύμμετρη Απειλή». Λίγο πιο κει, χθες αργά το απόγευμα, βαφόταν ένα πανό με συνθήματα, με την υπογραφή «Κομμουνιστές – Αναρχικοί».

Στην πλατεία Εξαρχείων χθες είχε συγκεντρωθεί μικρός αριθμός αναρχικών από την Ελλάδα αλλά και την Ισπανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Παράλληλα βρίσκονταν ομάδες προσφύγων και αρκετά μικρά παιδιά.

Αστυνομία και Δήμος Αθηναίων δεν έχουν προβεί εμφανώς σε καμία ενέργεια για την απομάκρυνση του κοντέινερ, μολονότι έχει στηθεί σε δημόσιο χώρο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις για το συγκεκριμένο θέμα σε χαμηλόβαθμο επίπεδο, καθώς είναι γνωστό ότι η σχέση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα είναι τεταμένες.

Μήνυση

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Αθηναίων έχει χαρακτηρίσει τη περιοχή των Εξαρχείων «άβατο» και έχει καλέσει επανειλημμένως τον υπουργό να παραιτηθεί λόγω της ανικανότητάς του να επιβάλει νομιμότητα στο κέντρο της Αθήνας. Πηγές ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε τη Μεγάλη Παρασκευή σε κατάθεση μήνυσης εναντίον αγνώστων για την κατάληψη δημοσίου χώρου στην πλατεία Εξαρχείων, χωρίς ωστόσο να έχει δώσει δημοσιότητα στο θέμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάζεται η πιθανότητα παρέμβασης του δήμου –ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον δημόσιο χώρο– ωστόσο οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να οργανωθεί προσεκτικά «λόγω της ιδιαιτερότητας της πλατείας Εξαρχείων», ανέφεραν.

Οι κάτοικοι της περιοχής, πάντως, καταγγέλλουν ότι στην πλατεία και σε όλη τη γειτονιά επικρατεί χάος, καθώς «διάφορες ομάδες διαπληκτίζονται καθημερινά». Οπως ανέφερε κάτοικος της οδού Τοσίτσα, «προχθές στην πλατεία είχαν ανάψει φωτιές και έκαναν συναυλία συμπαράστασης τους Κούρδους. Στις τρεις τα ξημερώματα όταν παραπονεθήκαμε για τον θόρυβο μόνο που δεν μας έδειραν».

Την ίδια στιγμή, επαγγελματίες της περιοχής ανέφεραν ότι είναι πολύ δύσκολο να παρέμβει κάποιος στα Εξάρχεια έτσι όπως έχει διαμορφωθεί πλέον η κατάσταση, καθώς, εκτός από τους αναρχικούς, υπάρχουν και ομάδες εμπόρων ναρκωτικών και άλλων κακοποιών στοιχείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή