Το δημοψήφισμα στην Τουρκία ίσως οδηγήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις

Το δημοψήφισμα στην Τουρκία ίσως οδηγήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικράτηση του κ. Ερντογάν στο πρόσφατο δημοψήφισμα μπορεί να οδηγήσει σε αναβίωση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και στην υιοθέτηση πιο επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, σύμφωνα με ανάλυση του οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch. Παράλληλα, όμως, οι επενδυτές ανησυχούν για την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Fitch, «το τουρκικό δημοψήφισμα αποτελεί μέρος πολιτικής αλλαγής που ήταν αρνητική για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, όμως μπορεί να διευκολύνει την αναβίωση θετικών για την αξιολόγηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων». Στην αρχή του έτους, η Fitch είχε υποβαθμίσει την Τουρκία στο ΒΒ+, με σταθερές προοπτικές, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, τη διάβρωση του συστήματος δημοκρατικού ελέγχου και της θεσμικής ανεξαρτησίας, εξαιτίας της συνταγματικής μεταρρύθμισης που είχε προβλεφθεί πως θα επικυρωθεί στο δημοψήφισμα. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την ανάλυση της Fitch, με το δημοψήφισμα ολοκληρώνεται ένας μεγάλος πολιτικός κύκλος, με τον κ. Ερντογάν να επιτυγχάνει τους στόχους τους, οπότε πλέον μπορεί η οικονομία να αποτελέσει και πάλι προτεραιότητα. Η ανάπτυξη του 2016 προβλέπεται στο 2,9%, δηλαδή η μισή σε σύγκριση με το 2015, αλλά υψηλότερη από τις προβλέψεις. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μεχμέτ Σιμσέκ, είχε δηλώσει πριν από το δημοψήφισμα ότι ο τερματισμός της πολιτικής αβεβαιότητας θα επιτρέψει στην κυβέρνηση «να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, αρχίζοντας από τον Μάιο του 2017», με στόχο τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και το φορολογικό σύστημα.

Επιπλέον, η Αγκυρα θα μπορούσε να εφαρμόσει πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, δεδομένου ότι διαθέτει κάποια περιθώρια, ενώ η αναλογία δημοσίου χρέους προς φορολογικά έσοδα είναι πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο χωρών που βαθμολογούνται με ΒΒ+. «Η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, μέσω των οποίων θα αντιμετωπίζονται διαρθρωτικές αδυναμίες και θα περιορίζεται η έκθεση της χώρας σε εξωτερικά προβλήματα, θα είναι θετική για την πιστοληπτική αξιολόγηση». Η επόμενη αξιολόγηση της Τουρκίας από τη Fitch έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, η λίρα ενισχύθηκε κατά 0,2% έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα και κατά 0,5% την Τρίτη, ωστόσο τα στοιχήματα για την αποδυνάμωση του νομίσματος τους επόμενους μήνες είναι τα μεγαλύτερα για οποιοδήποτε άλλο νόμισμα αναδυόμενης αγοράς, με εξαίρεση το ρούβλι, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Οι επενδυτές ανησυχούν πως ενδέχεται να επιδεινωθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. με αφορμή και τη δήλωση Ερντογάν τη Δευτέρα, ότι ενδεχομένως να διενεργήσει δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή