Ερευνα για τον θάνατο της 8χρονης

Ερευνα για τον θάνατο της 8χρονης

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης αναμένουν οι τραγικοί γονείς του 8χρονου κοριτσιού από την Αχαΐα που κατέληξε χθες το πρωί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων και Εφήβων του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ρίου, αλλά και οι γιατροί των νοσοκομείων που την περιέθαλψαν. Το κορίτσι νοσηλευόταν επί ημέρες στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων εμπύρετο, καθώς είχε προσβληθεί από γρίπη τύπου Β.

Η κατάστασή της υγείας της 8χρονης, η οποία δεν είχε γνωστό ιστορικό νοσημάτων, επιδεινώθηκε ραγδαία στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, με αποτέλεσμα να κριθεί απαραίτητη η διακομιδή της στο νοσοκομείο του Ρίου. Εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων τη Μεγάλη Τρίτη και παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των γιατρών να την κρατήσουν στη ζωή, χθες τα ξημερώματα, και αφού είχε πέσει σε κώμα, κατέληξε. Οι γιατροί των νοσοκομείων Ρίου και Καραμανδάνειου έχουν ζητήσει να πραγματοποιηθεί νεκροψία και νεκροτομή, η οποία και αναμένεται να γίνει σήμερα από τον ιατροδικαστή, προκειμένου να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες του θανάτου της.

Εάν επιβεβαιωθεί από την εξέταση ότι τα αίτια του θανάτου της ήταν επιπλοκές της γρίπης, τότε θα είναι άλλη μία απόδειξη για το ότι η γρίπη παραμένει μία σοβαρή απειλή ανεξαρτήτως εποχής. Αλλωστε, το θλιβερό αυτό περιστατικό έγινε σε μία περίοδο που το επιδημικό κύμα της εποχικής γρίπης έχει για τα καλά ξεφουσκώσει. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, «είμαστε στην ουρά της ουράς της εποχικής έξαρσης για εφέτος».

Στοιχεία ΚΕΕΛΠΝΟ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τον Οκτώβριο 2016 έως και χθες είχαν δηλωθεί συνολικά 267 σοβαρά περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 101 θάνατοι από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Σημειώνεται ότι 14 ασθενείς παρέμεναν έως και τη Δευτέρα νοσηλευόμενοι στην Εντατική και όπως  εξηγούν  οι ειδικοί, οι νοσηλείες σε ΜΕΘ λόγω γρίπης έχουν χρονική καθυστέρηση σε σχέση με τη δραστηριότητα της νόσου, γεγονός που δικαιολογεί ότι  ακόμα  και  τώρα  που η εποχική  γρίπη  είναι στο τέλος της, συνεχίζουν να υπάρχουν ασθενείς στην Εντατική. Στην Εντατική χρειάστηκε να νοσηλευτούν λόγω  γρίπης  εφέτος  οκτώ παιδιά ηλικίας έως 9 ετών και έξι παιδιά ηλικίας 10 έως 19 ετών.

Τόσο οι νοσηλείες σε ΜΕΘ όσο και οι θάνατοι λόγω γρίπης ήταν εφέτος λιγότεροι σε σχέση με την περυσινή περίοδο έξαρσης της γρίπης (2015-2016), όταν στην Εντατική «μπήκαν» 408 ασθενείς λόγω επιπλοκών της νόσου και καταγράφηκαν συνολικά 197 θάνατοι. Ο υπότυπος του ιού γρίπης που επικράτησε εφέτος μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2017 ήταν η Α (Η3Ν1), ενώ εν συνεχεία άρχισε να επικρατεί η γρίπη τύπου Β, η οποία μάλιστα θεωρείται σε γενικές γραμμές, ως πιο «ελαφριά», με ηπιότερα συμπτώματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους γιατρούς, κάθε υπότυπος γρίπης μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος για την υγεία του καθένα και της καθεμίας από εμάς.

Οπως σημειώνουν οι ειδικοί γιατροί, πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η γρίπη εξακολουθεί να δείχνει τα νύχια της ακόμα και τώρα και ακόμα και σε άτομα που δεν θεωρούνται ως «υψηλού κινδύνου» για σοβαρή νόσηση. Υπενθυμίζεται ότι το καλύτερο μέτρο πρόληψης της γρίπης είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται κυρίως Οκτώβριο και Νοέμβριο (λίγο πριν ξεκινήσει η εποχική έξαρση της γρίπης) στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως άτομα άνω των 65 ετών, ασθενείς με χρόνια νοσήματα, εγκύους, υπέρβαρους κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή