Η Fed μειώνει τις αγορές τίτλων

Η Fed μειώνει τις αγορές τίτλων

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικείμενη απόφαση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ να περιορίσει τον τεράστιο όγκο των περιουσιακών της στοιχείων θα προκαλέσει αλληλεπιδράσεις με τους παγκόσμιους επενδυτές και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Στόχος της Fed είναι να θέσει τέλος στις πολιτικές που χρησιμοποίησε για να αντεπεξέλθει στη διεθνή κρίση του 2007, χωρίς να προκαλέσει παράλυση στην οικονομία. Σύμφωνα με αναλυτές και αξιωματούχους, που γνωρίζουν καλά το θέμα, πρόκειται για άθλο χωρίς ουσιαστικό προηγούμενο. Τι σημαίνει αυτό; Μία κεντρική τράπεζα που προσπαθεί να αντλήσει τρισ. δολάρια από τις διεθνείς αγορές, τις οποίες υποστήριζε δέκα χρόνια, και η οποία ενδεχομένως να αυξήσει το κόστος αγοράς ενός σπιτιού, το κόστος χρηματοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κ.λπ. Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ πιθανώς να κάνει στροφή στην πολιτική της στα τέλη του 2017, ενώ το 2018 υπολογίζεται πως θα αποσπά σε μηνιαία βάση 20-60 δισ. δολάρια από τις αγορές ομολόγων. Αυτά αναφέρονται σε πρόσφατη έκθεση της Fed για τα τρέχοντα περιουσιακά της στοιχεία.

Για αρκετά χρόνια, όσο διαρκούσε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, η ομοσπονδιακή τράπεζα προσέθετε στα περιουσιακά της στοιχεία αμερικανικά κρατικά ομόλογα και ενυπόθηκα χρεόγραφα συνολικού ύψους 85 δισ. δολαρίων σε μηνιαία βάση, προτού αρχίσει να επιβραδύνει τον ρυθμό αυτών των αγορών. Θα πρέπει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι οι αγορές αποτελούσαν ένα επείγον μέτρο, το οποίο είχε καταστεί απαραίτητο, δεδομένου ότι τα επιτόκια της Fed ήταν μηδενικά – τα επιτόκια είναι το βασικό εργαλείο της να παρακινήσει ιδιώτες και επιχειρήσεις να καταναλώσουν και να επενδύσουν. Με την οικονομία σε ελεύθερη πτώση, οι αγορές τίτλων από την ομοσπονδιακή τράπεζα συνέβαλαν στο να τονωθεί η ζήτηση για επενδυτικά προϊόντα, ενώ θεωρήθηκε ότι διατήρησαν εν γένει χαμηλά τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, συνδράμοντας τη δραστηριότητα στις κατασκευές και σε άλλους κλάδους. Ηδη η Fed έχει αρχίσει να αυξάνει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, χωρίς να επιφέρει επιβράδυνση στην οικονομία. «Ο στόχος της είναι να μην προκαλέσει κραδασμό στην οικονομία», παρατηρεί ο Σoν Σίμκο, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης πάγιου κεφαλαίου της SEI.

Οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας αναφέρουν ότι επιθυμούν η επιρροή του πιστωτικού ιδρύματος στην αγορά να εξαλειφθεί όσο πιο αθόρυβα γίνεται. Υπόσχονται μια προβλέψιμη, βραδεία και οργανωμένη μείωση των περιουσιακών στοιχείων της Fed, η οποία θα έχει με ορθό τρόπο ανακοινωθεί. Πριν ξεσπάσει η κρίση του 2007, το πιστωτικό ίδρυμα διατηρούσε περιουσιακά στοιχεία λιγότερο από 1 τρισ. δολάρια, εκ των οποίων ορισμένα χρειάζονταν για την κάλυψη των αποθεμάτων των τραπεζών και άλλα για να υπάρχει αρκετό ρευστό σε κυκλοφορία και να καλύπτεται η ζήτηση. Ωστόσο, σε αυτά τα επίπεδα δεν πρόκειται να επανέλθουν τα περιουσιακά στοιχεία της Fed. Σε έκθεση της Fed Νέας Υόρκης αναφέρθηκε ότι η νέα «κανονικότητα» για την τράπεζα είναι ένας ισολογισμός 2,8 τρισ. δολαρίων. Η Fed θέλει να αποφύγει τις υπερβολικές αντιδράσεις στις ομολογιακές αγορές, όπως συνέβη πριν από λίγα χρόνια, όταν έθιξε το ενδεχόμενο μείωσης των αγορών τίτλων. Το συνολικό μέγεθος του ισολογισμού της Fed είναι σταθερό τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα αγοράζει τίτλους δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αντικαταστήσει όσους λήγουν. Αυτές οι αγορές αντιστοιχούν σε σημαντικό τμήμα των νέων ομολόγων αξίας σχεδόν 60 δισ. δολαρίων, που εκδίδει κάθε μήνα το υπουργείο Οικονομικών. Αν αποσυρθεί η ομοσπονδιακή τράπεζα από την αγορά, σημαίνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει περισσότερα, ώστε να παροτρύνει ιδιώτες επενδυτές ή ξένες κυβερνήσεις να καλύψουν το κενό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή