ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λαζάνια με κοτόπουλο και σάλτσα ντομάτας

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΕΣΚΙΑΣ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Λαζάνια, Πουλερικά, Σάλτσες / Ζωμοί, Ντομάτα, Τυριά, Παρμεζάνα, Συνταγές, Κυρίως Πιάτο, Ζυμαρικά / Ρύζι

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: περίπου 30΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: περίπου 1 ώρα 

Υλικά (για ταψί διαστάσεων περίπου 25x32 εκ., για περίπου 8 άτομα)
  • 500 γρ. (1 πακέτο) λαζάνια
  • 3 φιλέτα στήθος κοτόπουλου (ζητάμε να μας τα κόψουν οριζοντίως στη μέση, να τα χτυπήσουν ελαφρώς, ώστε να σχηματιστούν 6 λεπτά και πλατιά φιλέτα, σαν σνίτσελ)
  • 700 γρ. μοτσαρέλα, σε λεπτές φέτες (μαλακό και λαστιχωτό τυρί της νότιας Ιταλίας, με λευκό χρώμα και απαλό άρωμα. η μοτσαρέλα ντι μπουφάλα γίνεται από το γάλα νεροβούβαλου, είναι προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και αρκετά ακριβή, ενώ στην αγορά βρίσκουμε και από γάλα αγελάδος. Σε σούπερ μάρκετ)
  • 200 γρ. παρμεζάνα, χοντροτριμμένη
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 2 κονσέρβες ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στο μούλτι
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (ή όσο θέλουμε και μας αρέσει)
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ
  • τα φύλλα από 1/2 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Σάλτσα: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 1/2 λεπτό, ίσα να αρωματίσει το λάδι. Ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα. Προσθέτουμε το δυόσμο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.

Λαζάνια: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά για 2 - 3 λεπτά, ίσα να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε με φρέσκο νερό και τα αφήνουμε στην άκρη.

Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε (σε δόσεις) τα φιλέτα κοτόπουλου, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Τα βγάζουμε σε ένα σκεύος και τα αλατοπιπερώνουμε.

Ρίχνουμε περίπου 1 κουτάλα της σούπας από τη σάλτσα ντομάτας στο ταψί και την απλώνουμε ώστε να καλύψει κάπως τον πάτο του σκεύους. Σκορπίζουμε λίγη από την παρμεζάνα και από πάνω βάζουμε μία στρώση λαζάνια. Ρίχνουμε ομοιόμορφα άλλη μία κουτάλα της σούπας από τη σάλτσα ντομάτας, λίγη παρμεζάνα, απλώνουμε τη μισή ποσότητα από το κοτόπουλο και σκεπάζουμε με λαζάνια.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μία φορά και τελειώνουμε καλύπτοντας με μία στρώση λαζάνια. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα, σκορπίζουμε την υπόλοιπη παρμεζάνα και καλύπτουμε ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια με τη μοτσαρέλα.

Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε 15 λεπτά «να σταθεί», κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Τι πίνουμε
Ενα χαρμάνι Syrah - Viognier με μεσαίο σώμα και καλή οξύτητα.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ