Οι 20.669 λέξεις των όρων και προϋποθέσεων της Apple έγιναν graphic novel

Οι 20.669 λέξεις των όρων και προϋποθέσεων της Apple έγιναν graphic novel

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμβαίνει τόσο συχνά που δεν μας κάνει πια καμία εντύπωση: για να αγοράσουμε μια ψηφιακή εφαρμογή, να αναβαθμίσουμε το λογισμικό του κινητού μας ή να γίνουμε συνδρομητές σε κάποιο ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο, πρέπει πρώτα να κάνουμε «κλικ» στο μικροσκοπικό κουτάκι που επιβεβαιώνει ότι αποδεχόμαστε τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Ορους που, αν ανήκουμε στην πλειονότητα των χρηστών του Διαδικτύου, πιθανότατα δεν έχουμε ούτε καν «σκανάρει» επιπόλαια. Από τους 543 φοιτητές που συμμετείχαν, εν αγνοία τους, σε πρόσφατη έρευνα των πανεπιστημίων του Τορόντο και του Κονέκτικατ, μόνο το 25% αφιέρωσε λίγα λεπτά για να διαβάσει το πολυσέλιδο συμφωνητικό εγγραφής τους στο νέο (φανταστικό) κοινωνικό δίκτυο «NameDrop». Φαίνεται, όμως, πως κανένας τους δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο κείμενο, αφού όλοι ανεξαιρέτως ολοκλήρωσαν την εγγραφή τους με επιτυχία – χωρίς, προφανώς, να συνειδητοποιήσουν ότι υπόσχονταν να προσφέρουν στην εταιρεία τα… μελλοντικά πρωτότοκα παιδιά τους.

Αποφασισμένος να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο αυτό που οι υπόλοιποι αποφεύγουν, ο κομίστας Ρόμπερτ Σικόριακ διάβασε και τις 20.669 λέξεις των όρων και προϋποθέσεων της Apple για τη χρήση του iTunes στα αγγλικά και εν συνεχεία τις μετέτρεψε σε graphic novel. Σε κάποιες σελίδες, το σκίτσο του Στιβ Τζομπς απαγγέλλει αποσπάσματα από το συμφωνητικό, ενώ οι υπόλοιποι ήρωες τον παρακολουθούν σιωπηλοί και απαθείς (όπως, δηλαδή, οι περισσότεροι χρήστες του προγράμματος). Σε άλλες, το κείμενο απλώς πλαισιώνει τις εικόνες, δίνοντας την εντύπωση ότι περιγράφει τη δράση ή καταγράφει τις σκέψεις του πρωταγωνιστή.

«Είναι ένα αντι-κόμικ», δήλωσε ο δημιουργός στους New York Times, ο οποίος πρωτοδημοσίευσε ένα μικρό κομμάτι του βιβλίου στο Tumblr το 2014, χωρίς να φαντάζεται πως μια μέρα κάποιος θα τον πλήρωνε για να προχωρήσει αυτή την «τόσο ανόητη ιδέα».

Οπως συνηθίζει, ο Αμερικανός καλλιτέχνης «δανείζεται» χαρακτήρες από δημοφιλή κόμιξ των τελευταίων 100 χρόνων, έτσι ο Τζομπς και ο συνομιλητές του μοιάζουν άλλοτε βγαλμένοι από την κλασική «Μικρή Λουλού», που πρωτοκυκλοφόρησε το 1935, άλλοτε από το Σπάιντερμαν και άλλοτε από τους Σίμσονς. Σταδιακά η ένταση κλιμακώνεται, καθώς ο άκακος χαριτωμένος πρωταγωνιστής των πρώτων κεφαλαίων δίνει τη θέση του σε τρομακτικούς υπερήρωες, όπως ο πράσινος Χαλκ, που αντί για φιλικές συμβουλές εκτοξεύει διαταγές και απειλές.

Γνωστός κυρίως χάρη στις «πειραγμένες» εκδοχές κλασικών λογοτεχνικών έργων όπως το «Εγκλημα και Τιμωρία», η «Κόλαση» του Δάντη και το «Περιμένοντας τον Γκοντό», ο Ρόμπερτ Σικόριακ πρόσφατα κυκλοφόρησε τη συλλογή «The Unquotable Trump», η οποία αναπαράγει με χιουμοριστική διάθεση τις αμφιλεγόμενες προεκλογικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Το «Terms and Conditions» κυκλοφορεί στα αγγλικά από την Drawn & Quarterly.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή