Οι ΗΠΑ, το ΔΝΤ και το ελληνικό ζήτημα

Οι ΗΠΑ, το ΔΝΤ και το ελληνικό ζήτημα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προσδοκίες ότι αυτή τη φορά θα επιτευχθεί μια κάποια πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα κατά την εξαμηνιαία σύνοδο του ΔΝΤ είναι αυξημένες, καθώς μάλιστα οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να θέτουν εμπόδιο σε μια λύση που θα περιλαμβάνει μια, μικρή έστω, χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν το ΔΝΤ να συζητήσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Αν και θεωρούν το ζήτημα πρωτίστως ευρωπαϊκό, είπε στους Financial Times ότι παρακολουθούν το θέμα και ελπίζουν να βρεθεί μια λύση στο προσεχές μέλλον, την οποία άλλος αξιωματούχος είχε καταστήσει σαφές ότι θα εξετάσουν με ανοικτό μυαλό.

Προς την ίδια κατεύθυνση δείχνει και μια συνέντευξη της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, στην οποία εκτίμησε ότι ο κ. Μνούτσιν «έχει δείξει βούληση συνεργασίας και υιοθέτησης λογικών, όχι ακραίων θέσεων για τις χώρες που προσπαθούμε να βοηθήσουμε».

Μάλιστα, οι δυο τους θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω σε μια δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, ενώ ο κ. Μνούτσιν αναμένεται να πραγματοποιήσει αρκετές διμερείς συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους στο περιθώριο της συνόδου, όπου σίγουρα θα τεθεί το θέμα.

Οσο για τις φωνές εναντίον μιας νέας χρηματοδότησης της Ελλάδας από το ΔΝΤ στο Κογκρέσο, αυτές παραμένουν για την ώρα περιθωριακές. Η κυρία Λαγκάρντ έσπευσε να καθησυχάσει τους ανησυχούντες λέγοντας ότι η χρηματοδότηση «δεν θα είναι απαραίτητα η μεγαλύτερη που έχουμε δώσει», καθώς εκτίμησε ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας δεν είναι μεγάλες, με δεδομένη τη χρηματοδοτική δυνατότητα του ESM. Ωστόσο, τόνισε ότι περισσότερη αξία από τη χρηματοδότηση έχει για τους Ευρωπαίους «η πειθαρχία, η ακεραιότητα και η εξειδίκευση» του διεθνούς οργανισμού.

Παρά τις πολύμηνες καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση, υπάρχει έτσι μια ευκαιρία να προχωρήσουν στο περιθώριο της συνόδου οι συζητήσεις για τους όρους συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ίδια συνέντευξη η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε ότι υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις για στιβαρές μεταρρυθμίσεις και ότι η αποστολή του Ταμείου θα επιστρέψει στην Ελλάδα ώστε να φτάσει σε μια δεσμευτική συμφωνία, ωστόσο πρόσθεσε ότι η συζήτηση για το χρέος θα πρέπει επίσης να ολοκληρωθεί.

Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες στάθηκαν σε μια άλλη δήλωσή της, ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ώστε να κρίνει με βάση τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας ότι αυτό είναι βιώσιμο. Μπορεί αυτό να αποτελεί είδηση στη Γερμανία που θα ήθελε το ΔΝΤ να κάνει πίσω σε αυτή του την απαίτηση μέχρι τις εκλογές, αλλά η είδηση για την Ελλάδα είναι αλλού:

Σε μια δήλωσή που ακολούθησε, και η οποία δείχνει ίσως τον δρόμο για μια συμφωνία. Οπως είπε, αν οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν χαμηλά πλεονάσματα μακροπρόθεσμα (της τάξης του 1,5%, που το Ταμείο θεωρεί λογικό για τα χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος του ESM), τότε το ΔΝΤ θα το συνεκτιμήσει. Αυτό μάλλον σημαίνει ότι θα το αποδεχθεί. Προειδοποίησε όμως ότι δεν μπορεί να βασίζεται κανείς σε ανεδαφικές υποθέσεις για να κρίνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Με δεδομένο ότι στις τελευταίες του δημοσιονομικές εκτιμήσεις υιοθετεί τις προβλέψεις του Eurogroup μέχρι να επιβεβαιωθούν από τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, διαφαίνεται μια τάση συμβιβασμού στα νούμερα.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα κάνει τη βιωσιμότητα του χρέους λιγότερο δύσκολη για τους Ευρωπαίους. Αλλωστε, η κυρία Λαγκάρντ έχει πει ότι δεν χρειάζεται αυτά τα μέτρα να ποσοτικοποιηθούν τώρα.

Και βέβαια, μια πιο αισιόδοξη πρόβλεψη θα διευκολύνει την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία στη βάση των έξτρα μέτρων λιτότητας που έχει ήδη αποδεχθεί. Αυτό που θα μένει να συγκεκριμενοποιηθεί είναι η αναδιάρθρωση του χρέους· και με τις ΗΠΑ να μη φέρνουν αντιρρήσεις, θα δούμε σύντομα αν και οι Ευρωπαίοι κάνουν το τελευταίο βήμα προς τον συμβιβασμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή