Η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ εξελέγη κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας

Η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ εξελέγη κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικρινόμενη για «εμπάθεια» απέναντι στην Ελλάδα, στο προσφυγικό και γενικότερα για την σκληρή πολιτική της στην προσφυγική κρίση, ως υπέρμαχος ενός «Φρουρίου Ευρώπη», πρώην υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, εξελέγη σήμερα, από την εκεί τοπική Βουλή, νέα κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας.

Η προερχόμενη από το συγκυβερνών με τους σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικό Λαϊκό κόμμα, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, είχε επικριθεί ως συνυπεύθυνη για το κλείσιμο της διαδρομής των Βαλκανίων, που προκάλεσε πριν από έναν χρόνο την κορύφωση του δράματος των προσφύγων και τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα.

Την ομόφωνη επιλογή από τα ανώτατα τοπικά όργανα του Λαϊκού κόμματος, της Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, ως διαδόχου του, είχε ανακοινώσει, στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, ταυτόχρονα με τη δική του παραίτηση από όλα τα αξιώματα, ο επί σχεδόν 25 χρόνια τοπικός κυβερνήτης της Κάτω Αυστρίας, Έρβιν Πρελ, που θεωρείται ο ισχυρότερος πολιτικός του αυστριακού Λαϊκού κόμματος.

Η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ αναμενόταν από καιρό ως η πιθανότερη διάδοχος του Έρβιν Πρελ στην ηγεσία του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας, στην τοπική κυβέρνηση του οποίου η ίδια συμμετείχε ήδη στο διάστημα 2003-2011.

Ο Έρβιν Πρελ φέρεται να προώθησε πέρυσι τον Απρίλιο την επιστροφή της από το υπουργείο Εσωτερικών στην τοπική κυβέρνηση της Κάτω Αυστρίας, ως αναπληρώτριας κυβερνήτη, εγκαταλείποντας τη θέση της στην αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βιέννη.

Eξ αιτίας των επανειλημμένων φραστικών επιθέσεων, κατηγοριών και απειλών της Γιοοχάνα Μικλ-Λάιτνερ εναντίον της Ελλάδας, σε σχέση με τους ελληνικούς χειρισμούς στην προσφυγική κρίση, αλλά και εξαιτίας της Διάσκεψης της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, τον Φεβρουάριο του 2016, η ελληνική πλευρά είχε αρνηθεί να δεχθεί τότε σε επίσκεψη την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών.

Στην αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης με θέμα τη μείωση της προσφυγικής ροής, όπου αποφασίστηκε το κλείσιμο της διαδρομής των Βαλκανίων, οι προερχόμενοι από το Λαϊκό κόμμα, Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Σεμπάστιαν Κουρτς, είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες, με εξαίρεση την Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, που είχε ασκήσει δριμεία κριτική, είχε προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας και είχε ανακαλέσει στην Αθήνα την Ελληνίδα πρέσβειρα στην Αυστρία, Χρυσούλα Αλειφέρη.

Κατά την περυσινή αποχώρηση της Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ από το υπουργείο Εσωτερικών, ο αρχηγός του Λαϊκού κόμματος και αντικαγκελάριος στην αυστριακή κυβέρνηση, Ράινχολντ Μιτερλένερ, είχε επαινέσει ιδιαίτερα την πολιτική της απερχόμενης υπουργού στο προσφυγικό, επισημαίνοντας πως αυτή δρομολόγησε την «στροφή» και στην ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική.

Την Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ διαδέχθηκε, στις 10 Απριλίου 2016, στην αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ως νέος υπουργός Εσωτερικών, ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα, επίσης του Λαϊκού κόμματος, ο οποίος ως «υπέρμαχος των κλειστών συνόρων» επικρίνεται επίσης για «σκληροπυρηνική» στάση στο προσφυγικό.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή