ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Μπακογιάννη κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, η Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει για τις εκτιμήσεις του Ταμείου με την πρ'ωην υπουργό να υπογραμμίζει ότι η αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ προς τα κάτω για την ανάπτυξη έχει αιτία τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης.

«'Ακουσα τον κ. Παππά να λέει ότι δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση το ποσοστό της ανάπτυξης παρά μόνον η ποιότητά της. Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς ξέρουμε ότι κάθε μονάδα ανάπτυξης ισούται με θέσεις εργασίας. Αυτές χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα που φέρατε στη χώρα» ανέφερε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε

«Πιστεύετε πραγματικά ότι αυτός ο νόμος, όπως τον έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά;

Μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας;

Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκάθαρη στάση. Το νομοσχέδιο είναι παντελώς ψευδεπίγραφο. Μιλάτε για εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο οποίος καταντά τελικά να γίνεται δικαστικός συμβιβασμός. Στο μεταξύ μας είπατε ότι στο νομοσχέδιο δεν μπορείτε να αλλάξετε ούτε λέξη διότι έτσι το ενέκρινε η τρόικα. Ελπίζω να μην ισχύει αυτό. Σας εξηγήσαμε αναλυτικά την εμπλοκή που θα προκληθεί στη δικαιοσύνη κι εσείς επιμένετε στο λάθος σας. Ετοιμάζεστε να φορτώσετε στα πρωτοδικεία νέο όγκο εργασίας και το μόνο που θα πετύχετε είναι να ορίζονται δικάσιμοι σε βάθος δεκαετίας.

Συμφωνούμε μαζί σας στην ανάγκη για μια αυτοματοποιημένη διαδικασία μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Όμως η πλατφόρμα δεν είναι ακόμα έτοιμη. Ακούσατε τους ειδικούς να λένε ότι θα χρειαστούν μέχρι και 12 μήνες για να προετοιμαστεί το ηλεκτρονικό σύστημα. Κι εσείς επιμένετε ότι θα είναι έτοιμα όλα νωρίτερα. Ως τότε, έχετε έτοιμη τη λύση: θα γίνεται κατάθεση έγγραφων αιτήσεων στις περιφερειακές ενότητες. Δηλαδή, θεσμοθετείτε το αλαλούμ και την ταλαιπωρία των επιχειρηματιών που θα πρέπει να συγκεντρώσουν 25 δικαιολογητικά, να στηθούν στις ουρές και να περάσουν από 19 στάδια διεργασίας.

Μετά πρέπει να συγχρονιστούν Δημόσιο, πιστωτές, οφειλέτες και συντονιστές για να φτάσουμε στο δικαστήριο, όπου θα εξετάζονται οι ενστάσεις για να βγει η απόφαση. Το αναφέραμε και την περασμένη εβδομάδα: αν υποθέσουμε ότι 50.000 επιχειρήσεις αιτηθούν συμβιβασμού σε 2 χρόνια, η δικαιοσύνη πρέπει να εκδικάζει 68 υποθέσεις ημερησίως.

Και σας ερωτώ:

Αυτό είναι εξωδικαστικός μηχανισμός;

Αυτό είναι fast track διαδικασία;

Το νομοσχέδιο θα προκαλέσει τεράστια βλάβη στην ελληνική οικονομία. Με ευθύνη της κυβέρνησης χάνεται η ευκαιρία για αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη της αγοράς. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που προτείνετε δεν θα επιτελέσει τον σκοπό του και η χώρα πάλι

θα χάσει πολύτιμο χρόνο. Σήμερα δεν αντιμετωπίζετε τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων. Τα βάζετε όλα μαζί σε ένα τσουβάλι: επιχειρηματικά δάνεια, οφειλές από άλλη αιτία, ιδιωτικό δανεισμό και ούτω καθεξής. Στην ουσία, βάζετε τις βάσεις για την περαιτέρω δημιουργία κόκκινων δανείων. Δεν προσφέρετε καμία βιώσιμη λύση στις επιχειρήσεις που παλεύουν να μείνουν όρθιες»

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ