Μοσούλη: Συναυλία εν μέσω μαχών

Μοσούλη: Συναυλία εν μέσω μαχών

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στα βομβαρδισμένα ερείπια ενός αρχαίου ναού της ανατολικής Μοσούλης, τον οποίο σέβονται τόσο οι Χριστιανοί όσο και οι Μουσουλμάνοι της πόλης, ο Ιρακινός βιολιστής Αμίν Μουκντάντ έδωσε μία μικρή συναυλία την Τετάρτη.

Ο Μουκντάντ έπαιξε σκοπούς που είχε συνθέσει κρυφά ενώ ζούσε κάτω από το σκληρό καθεστώς των Ισλαμιστών εξτρεμιστών, την ίδια στιγμή που από τη δυτική πλευρά της πόλης, στην οποία ακόμη διεξάγονται σκληρές μάχες μεταξύ των μαχητών του ΙΚ και του ιρακινού στρατού , ακούγονταν πυροβολισμοί και εκρήξεις. 

«Εδώ είναι ένα μέρος για όλα και όχι μόνο για ένα πιστεύω. Το Ντάες δεν εκπροσωπεί καμία θρησκεία και είναι απλά μία ιδεολογία που καταπιέζει την ελευθερία», ανέφερε ο 28χρονος Μουκντάντ, χρησιμοποιώντας ένα προσβλητικό αραβικό ακρωνύμιο, αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος. «Τα πάντα σχετικά με το Ντάες είναι λάθος», προσέθεσε.

Ο Μουκντάντ εγκατέλειψε την ιρακινή συμπρωτεύουσα όταν οι μαχητές του ΙΚ εισέβαλλαν στην οικία του και κατάσχεσαν τα μουσικά όργανα του, θεωρώντας ότι η μουσική του αποτελεί παράβαση της σκληροπυρηνικής ερμηνείας που δίνουν στο Σουνιτικό Ισλάμ.

Ο 28χρονος Ιρακινός, ο οποίος επέστρεψε στην πόλη για πρώτη φορά μετά τη φυγή του το 2014, προώθησε τη συναυλία του μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πραγματοποιώντας μία εξαιρετικά γενναία πράξη, καθώς οι εξτρεμιστές ακόμη ελέγχουν την Παλιά Πόλη στη δυτική Μοσούλη, στην άλλη όχθη του Τίγρη ποταμού.

Οι στρατιώτες που είχαν αναλάβει την προφύλαξη της εκδήλωσης αρχικά αρνήθηκαν την είσοδο στον αρχαίο ναό, λόγω μία κοντινής έκρηξης που προκλήθηκε από ρουκέτα, τονίζοντας ότι δεν μπορούν εγγυηθούν την ασφάλεια του κοινού. Ωστόσο, στη συνέχεια υποχώρησαν και προσχώρησαν στο κοινό που επευφημούσε τον μουσικό, το οποίο αποτελούσαν μονάχα 20 άτομα, κυρίως νεαροί άνδρες, αριθμός ενδεικτικός της νευρικότητας που επικρατεί στην πόλη, έξι μήνες μετά από την έναρξη της εκστρατείας για την εκδίωξη της τζιχαντιστικής οργάνωσης.   

Με την έλευση του ΙΚ στη Μοσούλη κάθε μορφής ψυχαγωγία και διασκέδαση απαγορεύθηκαν. Αψηφώντας όμως τους εξτρεμιστές, ο Μουκντάντ συνέχισε να παίζει τα μουσικά του όργανα κρυφά και χαμηλόφωνα στο σπίτι του, έχοντας για παρέα του έναν φθίνων αριθμό φίλων μουσικών και κλείνοντας τα παράθυρα για να αποφύγει τον εντοπισμό του.

«Σταμάτησα να παίζω επειδή φοβόμουν πολύ, όμως ο Αμίν συνέχισε», ανέφερε ο Χακάμ Ανάς, ένας από τους φίλους μουσικούς του Μουκντάντ. «Προσπάθησαμε να τον πείσουμε ότι μπορεί να σκοτωθεί εύκολα, ωστόσο εκείνος συνέχισε να παίζει», συμπλήρωσε.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή