Βρετανία: Μετά τη συμφωνία, βγήκαν τα… μαχαίρια

Βρετανία: Μετά τη συμφωνία, βγήκαν τα… μαχαίρια

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται από χθες η Βρετανία, καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία (522 υπέρ έναντι 13 κατά) την πρόταση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, την 8η Ιουνίου. Αν και το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών δεν διέθετε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, η επιλογή τόσο των Εργατικών όσο και των Φιλελευθέρων να σηκώσουν το γάντι που τους έριξε η Τερέζα Μέι προεξοφλούσε το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας.

Δικαιολογώντας την απόφασή της, η Βρετανή πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ανανέωση της λαϊκής ετυμηγορίας θα δώσει στη χώρα τη «σταθερότητα και τη σιγουριά» που χρειάζεται ενόψει των δύσκολων διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. για τους όρους του Brexit. Σε άλλες δηλώσεις της, αυτήν τη φορά στην εφημερίδα Sun, η κ. Μέι τόνισε ότι, αν οι εκλογές πραγματοποιούνταν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit, οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να θεωρήσουν ότι βρίσκονται σε θέση ισχύος, ώστε να υπαγορεύσουν χειρότερους όρους στο Λονδίνο.

Παρά τη σύμπτωση των τριών μεγάλων κομμάτων στην ανάγκη διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή χαρακτηρίστηκε από υψηλούς τόνους και προεκλογικό άρωμα. Η Συντηρητική πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, χαρακτηρίζοντάς τον «ανεπαρκή ως ηγέτη» και επιμένοντας ότι η αριστερόστροφη πολιτική του θα οδηγήσει τη Βρετανία στην οικονομική καταστροφή. Από την πλευρά του, ο κ. Κόρμπιν χαρακτήρισε «αναξιόπιστη» την κ. Μέι, καυτηρίασε τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθεί και ζήτησε την ψήφο των πολιτών για «ένα Brexit που θα είναι προς όφελος όλων».

Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτικών αναλυτών στο Λονδίνο θεωρεί πολύ πιθανή, αν όχι βέβαιη, μια ευρεία νίκη των Συντηρητικών. Οσο για τους επενδυτές, φαίνεται να πιστεύουν ότι η προβλεπόμενη νίκη της κ. Μέι θα επιτρέψει ένα «ομαλό Brexit», εξασθενίζοντας τους ακραίους υποστηρικτές της τυφλής ρήξης με τις Βρυξέλλες στο εσωτερικό των Συντηρητικών. Ετσι ερμήνευαν τουλάχιστον τα σοβαρότερα μέσα ενημέρωσης την άνοδο της στερλίνας και το κλίμα στο Σίτι του Λονδίνου κατά το τελευταίο διήμερο.

Ανατροπές εγκυμονεί το εκλογικό αποτέλεσμα στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, καθώς οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν καθίζηση των Εργατικών, ενώ ο Τζέρεμι Κόρμπιν βάλλεται για την αδυναμία του να εμπνεύσει και για την αμήχανη στάση του έναντι του Brexit. Αίσθηση προκάλεσε η έκκληση του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ να υποστηριχθούν οι υποψήφιοι που αντιτάσσονται στο Brexit, ανεξαρτήτως κόμματος. Δημοσιογραφικές φήμες υποστήριζαν ότι ο πολιτικός που κέρδισε τρεις εκλογές με τη σημαία των Νέων Εργατικών ενδέχεται να υποστηρίξει σε αυτές τις εκλογές τους Φιλελευθέρους, το μόνο αμιγώς φιλοευρωπαϊκό κόμμα της αναμέτρησης. Τέλος, η επικεφαλής των Σκωτσέζων αυτονομιστών, Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε πως αν το κόμμα της (SNP) υπερισχύσει και αυτήν τη φορά στη Σκωτία, η κ. Μέι δεν θα νομιμοποιείται να αρνηθεί το αίτημά της για δεύτερο δημοψήφισμα με το ερώτημα της ανεξαρτησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή