Η Κίνα ένα βήμα πιο κοντά στον διαστημικό της στόχο

Η Κίνα ένα βήμα πιο κοντά στον διαστημικό της στόχο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η εκτόξευση του πρώτου κινεζικού διαστημικού σκάφους ανεφοδιασμού «Tianzhou-1». Ειδικότερα σήμερα και περί τις 7.41 μ.μ. (τοπική ώρα) θα γίνει η εκτόξευση του πρώτου κινεζικού διαστημοπλοίου μεταφοράς εφοδίων, εξοπλισμού και εμπορευμάτων «Tianzhou-1» από το Κέντρο Διαστημικών Εκτοξεύσεων Γουέντσανγκ, που βρίσκεται στη νότια κινεζική επαρχία Χαϊνάν, σύμφωνα με την υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για το διαστημικό πρόγραμμα. Το διαστημόπλοιο θα τεθεί σε τροχιά με τη βοήθεια προωθητικού πυραύλου Long March-7 Y2, ανέφερε η υπηρεσία, ενώ στη συνέχεια θα προσδεθεί στο διαστημικό επιστημονικό εργαστήριο «Tiangong-2». Το σκάφος ανεφοδιασμού θα πραγματοποιήσει επίσης πειράματα στο Διάστημα πριν επιστρέψει στη Γη. Το «Tianzhou-1» είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος ανεφοδιασμού που κατασκευάστηκε από την Κίνα και η εκτόξευσή του αποτελεί σημαντικό βήμα προς τον στόχο της Κίνας να δημιουργήσει ένα μόνιμο, επανδρωμένο διαστημικό σταθμό έως το 2020.

«Επίσκεψη» αστεροειδούς

Ενας αρκετά μεγάλος αστεροειδής επρόκειτο να περάσει χθες από τη Γη τηρώντας, ωστόσο, «αποστάσεις ασφαλείας». Ενας αρκετά μεγάλος αστεροειδής, ο «2014 JO25», διαμέτρου περίπου 650 μέτρων, επρόκειτο να περάσει σχετικά κοντά από τον πλανήτη μας, χωρίς αυτή η «επίσκεψη» να ενέχει τον παραμικρό κίνδυνο για τη Γη, όπως διαβεβαίωνε η NASA.

«Μολονότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με τον πλανήτη μας, θα είναι πάρα πολύ κοντά για αστεροειδή του μεγέθους του», ανέφερε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Ο αστεροειδής αναμενόταν να περάσει σε απόσταση 1,8 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη, δηλαδή κάτι λιγότερο από πέντε φορές την απόσταση Γης – Σελήνης. Ο «2014 JO25» μας είχε επισκεφθεί ξανά πριν από περίπου 400 χρόνια, ενώ θα περάσουν 2.600 χρόνια μέχρι να τον ξαναδούμε από κοντά. Επρόκειτο να προσεγγίσει τον πλανήτη μας από την πλευρά του Ηλίου και κατόπιν αναμενόταν να συνεχίσει την πορεία του προς τον Δία επιστρέφοντας προς το κέντρο του ηλιακού συστήματος.

Το 2004 ο «Τουτάτης», ένας μεγαλύτερος αστεροειδής διαμέτρου 5 χιλιομέτρων. με σχήμα φιστικιού, είχε πλησιάσει ακόμη περισσότερο τη Γη, σε απόσταση 1,5 εκατ. χιλιομέτρων. Η NASA είχε και τότε διαβεβαιώσει ότι ο «Τουτάτης» δεν θα απειλήσει τον πλανήτη μας τουλάχιστον για τα επόμενα 558 χρόνια, όταν θα ξαναβρεθεί στη γειτονιά μας αλλά σε ακόμη μικρότερη απόσταση. Ο επόμενος αστεροειδής που προβλέπεται ότι θα επισκεφθεί τη Γη είναι ο «199-AN10», διαμέτρου περίπου 800 μέτρων, που το 2027 αναμένεται να φτάσει σε απόσταση μόλις 380.000 χιλιομέτρων. Η επιφάνεια του «2014 JO25» αντανακλά το φως σε διπλάσιο βαθμό σε σύγκριση με τη Σελήνη και γι’ αυτό ο αστεροειδής ήταν ορατός ακόμη και με μικρά τηλεσκόπια για μία ή δύο νύχτες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή