Η 7η πτώση «Χιούι» σε 37 χρόνια

Η 7η πτώση «Χιούι» σε 37 χρόνια

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μονοκινητήρια ελικόπτερα τύπου HU-1H βρίσκονται στη δύναμη της Αεροπορίας Στρατού (Α.Σ.) για σχεδόν μισόν αιώνα και εξυπηρετούν ανάγκες γενικής χρήσεως. Μεταφέρουν στελέχη της ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων και ανώτατους αξιωματικούς σχεδόν σε καθημερινή βάση. Μόλις προ ολίγων ημερών, ένα ελικόπτερο αυτού του τύπου χρησιμοποίησε για μια μετακίνησή του εντός της Ελλάδας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης. Τα «Χιούι» έχουν, επίσης, αρκετές ώρες πτήσης ως επικουρικά ιπτάμενα μέσα, σε επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης. Τα πρώτα «Χιούι», ίσως από τα πλέον αναγνωρίσιμα ελικόπτερα παγκοσμίως, σήμα κατατεθέν της αμερικανικής εμπλοκής στον Πόλεμο του Βιετνάμ, προσγειώθηκαν στην Ελλάδα το 1969 και τα περισσότερα εξ όσων εξακολουθούν να βρίσκονται στην υπηρεσία της Α.Σ. παραδόθηκαν ώς το 1981. Η τελευταία παρτίδα του συγκεκριμένου τύπου ελικοπτέρων παραδόθηκε στην Ελλάδα το 1993.

90 ελικόπτερα

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι αυτήν τη στιγμή η Αεροπορία Στρατού έχει καταγεγραμμένα περίπου 90 ελικόπτερα. Επιχειρησιακώς λειτουργικά είναι λιγότερα από τα μισά, περίπου σαράντα. Αν και ο αριθμός θεωρείται μικρός, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα πρώτα «Χιούι» παρελήφθησαν πριν από 48 χρόνια και έχουν καταγεγραμμένες αρκετές χιλιάδες ώρες πτήσεις. Πάντως, οι ειδικοί επιμένουν ότι η παλαιότητα δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με την πιθανότητα πτώσης ενός ελικοπτέρου. Τα επιχειρησιακά λειτουργικά ελικόπτερα τύπου «Χιούι» εξακολουθούν να καλύπτουν καθημερινές ανάγκες. Ωστόσο, σταδιακά αντικαθίστανται από πιο σύγχρονα μεταφορικά ελικόπτερα γενικής χρήσης, όπως τα NH-90, αλλά και τα Σινούκ CH-47D, που η Αεροπορία Στρατού παρέλαβε πρόσφατα από τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Το «Χιούι» με τον αριθμό «ΕΣ625» ήταν το έβδομο ελικόπτερο αυτού του τύπου που συνετρίβη από το 1980, δηλαδή τα τελευταία 37 χρόνια. Το πρώτο δυστύχημα καταγράφηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1980 όταν ένα ελικόπτερο κατέπεσε στον Κορινθιακό Κόλπο με ένα θύμα. Το 1994 έπεσαν δύο «Χιούι», ένα στις 18 Μαΐου στη Λίμνη Καστοριάς με δύο νεκρούς και το δεύτερο στις 18 Σεπτεμβρίου στην περιοχή της Καβάλας με θύματα 10 άτομα (πλήρωμα και πυροσβέστες) που λάμβαναν μέρος σε επιχείρηση δασοπυρόσβεσης. Στις 28 Μαΐου 2001 ένα ελικόπτερο του συγκεκριμένου τύπου έπεσε στη θάλασσα στα ανοικτά της Σκύρου, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός αξιωματικού. Στις 20 Φεβρουαρίου 2006, τέσσερις ακόμη αξιωματικοί σκοτώθηκαν στην Ημαθία κατά τη διάρκεια νυχτερινής πτήσης. Το τελευταίο «Χιούι» συνετρίβη, με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών αξιωματικών, στις 17 Μαρτίου 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή