Μικρή ανάσα ρευστότητας στα ΕΛΤΑ ύψους 45 εκατ. για τρία χρόνια

Μικρή ανάσα ρευστότητας στα ΕΛΤΑ ύψους 45 εκατ. για τρία χρόνια

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάσα ρευστότητας, ωστόσο μικρότερη από όσο ανέμεναν τα ΕΛΤΑ, δίνει η υπογραφή της σύμβασης καθολικής υπηρεσίας από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά. Η σύμβαση που υπεγράφη χθες προβλέπει την ενίσχυση των ΕΛΤΑ με 45 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια (15 εκατ. κάθε χρόνο) για τη διασφάλιση της παροχής βασικών ταχυδρομικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα.

Σημειώνεται ότι τα ΕΛΤΑ που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, υπολόγιζαν να λάβουν 50 εκατ. ευρώ ετησίως για την καθολική υπηρεσία, δηλαδή 150 εκατ. ευρώ για την τριετία.

Μπορεί η σύμβαση να ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες, βάσει των οποίων η καθολική υπηρεσία θα παρέχεται από τα ΕΛΤΑ για διάστημα έξι ετών, ορίζει όμως το ύψος της επιδότησης για τρία εξ αυτών.

Με την ψήφιση σχετικής τροπολογίας στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τα «Μέτρα μείωσης του κόστους εγκατάστασης υψίρρυθμων ηλεκτρονικών επικοινωνιών – Εναρμόνιση της νομοθεσίας στην Οδηγία 2014/61/ΕΕ και άλλες διατάξεις» (νόμος 4463/2017), προσδιορίζεται το ποσό της καθολικής υπηρεσίας για τα τρία πρώτα έτη, ώστε –κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου ρυθμιστή, της ΕΕΤΤ (Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων)– να προσδιοριστεί το ύψος της αποζημίωσης της καθολικής υπηρεσίας για τα έτη 2013, 2014 και 2015 για να κλείσει μία ακόμη εκκρεμότητα που υφίσταται από την 1η Ιανουαρίου του 2013, οπότε και απελευθερώθηκαν οι ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Επιπλέον, με την τροπολογία καλύπτεται και η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θεωρεί πως το Δημόσιο μπορεί για διάστημα δύο ή τριών ετών (δηλαδή για την περίοδο 2013-2015) να χρηματοδοτήσει με δημόσιους πόρους την καθολική υπηρεσία. Στη συνέχεια, όμως, θα πρέπει να δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης για την καθολική υπηρεσία (δηλαδή την υποχρέωση παράδοσης επιστολών σε ολόκληρη τη χώρα) στον οποίο θα συμμετέχουν και οι υπόλοιποι πάροχοι ταχυδρομικών υπηρεσιών. Στην τροπολογία επισημαίνεται πως τον τελικό λόγο για την καταβολή των 15 εκατ. ευρώ έχει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή