Μαθαίνοντας από την Ιστορία και… αλλάζοντας τον ρουν του μέλλοντος

Μαθαίνοντας από την Ιστορία και… αλλάζοντας τον ρουν του μέλλοντος

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια μαύρη διαφημιστική μπλούζα «Origins» και ένα ποτήρι χυμό στο χέρι, ο Τζέισον Σίλβα μας περίμενε χαλαρός και άνετος στους αναπαυτικούς καναπέδες του «Cafe Royal» για να μιλήσουμε σχετικά με την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού και τις μεγάλες ανακαλύψεις που άλλαξαν τον ρουν της Ιστορίας. Αλλωστε, τέτοιες συζητήσεις δεν είναι ξένες στο θρυλικό λονδρέζικο ξενοδοχείο που ήταν τόπος συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών μεγάλων συγγραφέων και ανθρώπων της τέχνης, όπως του Οσκαρ Ουάιλντ, του Αρθουρ Κόναν Ντόιλ, του Τζορτζ Μπέρναρντ Σο και της Βιρτζίνια Γουλφ. «Νομίζω ότι για να καταλάβουμε που βρισκόμαστε σήμερα πρέπει να κοιτάξουμε στο παρελθόν. Μια διεισδυτική ματιά στην Ιστορία, πίσω στον χρόνο, μας προσφέρει περιεχόμενο και προοπτική, διακρίνουμε ένα μοτίβο που μας επιτρέπει να προβλέψουμε μοτίβα του μέλλοντος», λέει ο Τζέισον Σίλβα.

Ο 35χρονος Αμερικανός με καταγωγή από τη Βενεζουέλα είναι ο παρουσιαστής της νέας σειράς του National Geographic «Origins». Με πειστική δραματοποίηση των συνθηκών και της εποχής και με ένα ιδιαίτερο μοντάζ εικόνων και γραφικών από τον Τζον Μπόζγουελ, γνωστός και ως Mellodysheep, κάθε επεισόδιο μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και ο χαρισματικός Τζέισον Σίλβα είναι ο οδηγός μας στις στιγμές που καθόρισαν την ανθρώπινη εξέλιξη. «Παιδί του Ιντερνετ», όπως χαρακτηρίζει τον εαυτό του, ο Σίλβα έγινε ευρύτερα γνωστός μέσω των βίντεο που παρήγαγε στο YouTube («Shots of Awe») και ως παρουσιαστής του παιχνιδιού «Brain Games» του National Geographic. Χρήστης και εξερευνητής των νέων μέσων, τονίζει ότι μέσα από το «Origins» βλέπουμε τον σημαίνοντα ρόλο που διαδραμάτισε η τεχνολογία στην εξέλιξη του ανθρώπου. «Ενα από τα μότο της εκπομπής είναι “φτιάχνουμε εργαλεία αλλά και τα εργαλεία φτιάχνουν εμάς” και όταν μιλάμε για το μέλλον η συζήτηση αφορά τη “συγχώνευσή” μας με τις νέες τεχνολογίες, όπως με την τεχνητή νοημοσύνη. Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται ότι η τεχνολογία δεν είναι κάτι φυσικό, αλλά, όταν κοιτάξουμε πίσω στις ρίζες μας, στην προέλευση μας, και δούμε όσα έχουμε κάνει, καταλαβαίνουμε ότι δεν θα ήμασταν οι άνθρωποι που είμαστε χωρίς την τεχνολογία και τα εργαλεία που κατασκευάσαμε. Αυτά τα “εργαλεία” είναι προέκταση του εαυτού μας», σημειώνει.

Η αρχή έγινε με την ανακάλυψη της φωτιάς από τους πρώτους ανθρώπους που τη χρησιμοποίησαν για να αμυνθούν από τα άγρια ζώα και να ζεσταθούν, μέχρι τους πρώτους πολέμους, την πυρκαγιά που κατέστρεψε το Λονδίνο, τη Βιομηχανική Επανάσταση και την εξερεύνηση του Διαστήματος. Στο επόμενο επεισόδιο, «Τα μηνύματα στους τοίχους» (23/4), ο Τζέισον Σίλβα θα μιλήσει για την ανάγκη της επικοινωνίας και την ανταλλαγή ιδεών και τις τεχνολογίες που οδήγησαν στην ασύρματη επικοινωνία και τα έξυπνα τηλέφωνα. Οπως επισημαίνει όμως, η τεχνολογία έχει πάντα δύο όψεις: «Πρέπει να καθοδηγήσουμε την τεχνολογία, αλλιώς είναι δίκοπο μαχαίρι, αφού μπορεί να δημιουργήσει ή να καταστρέψει. Οπως με τη φωτιά μαγειρεύουμε ή καίμε, ή με τη γλώσσα, από την οποία παράγεται ποίηση ή ρητορείες μίσους. Ολα τα εργαλεία της τεχνολογίας έχουν δύο δρόμους και νομίζω ότι βλέποντας την Ιστορία γινόμαστε πιο σοφοί ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά».

​​Το «Origins» προβάλλεται από το National Geographic από τις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή