Ο Ρέντσο Πιάνο σε… 18 κομμάτια

Ο Ρέντσο Πιάνο σε… 18 κομμάτια

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1971 ο 34χρονος Ρέντσο Πιάνο και ο συνομήλικός του αρχιτέκτονας Ρίτσαρντ Ρότζερς, μαζί με τον Ιταλό Τζιανφράκο Φραντσίνι, τάραξαν για τα καλά τα νερά και τα σχέδια της αρχιτεκτονικής, καθώς οι τρεις άγνωστοι τότε αρχιτέκτονες κατάφεραν και κέρδισαν την ανάθεση για την κατασκευή του εντυπωσιακού Πομπιντού. Δεν έφεραν μόνο τα πάνω-κάτω στον κόσμο της αρχιτεκτονικής, αλλά το «μέσα-έξω», όπως σημείωναν τότε οι Νew York Times, καθώς οι νέοι οραματιστές του σχεδιασμού «φανέρωσαν» στοιχεία του έργου, βάφοντας με έντονα χρώματα τους σωλήνες του εξαερισμού ή τοποθετώντας τον ανελκυστήρα σε έναν «σωλήνα» που διατρέχει διαγώνια την εξωτερική όψη του κτιρίου. Η ιστορία της κατασκευής του Πομπιντού θα παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, στην έκθεση «Piece by Piece» στο ΚΠΙΣΝ.

Η έκθεση θα παρουσιάσει την αρχιτεκτονική πορεία του Ρέντσο Πιάνο και τα έργα που ανέλαβε το γραφείο του τα τελευταία 30 χρόνια και θα ανοίξει στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ την ερχόμενη εβδομάδα (27/4). Η Αθήνα αποτελεί τον τελευταίο σταθμό της έκθεσης που ξεκίνησε την πορεία της το 2013 στην γκαλερί Γκακόσιαν της Νέας Υόρκης και αργότερα ταξίδεψε στην Πάντοβα και τη Σαγκάη.

Από τα μέσα του ’70 και μετά, η πορεία του Ιταλού αρχιτέκτονα είναι σταθερά ανοδική και ανάμεσα στα έργα-σταθμούς της καριέρας του περιλαμβάνονται ο Πύργος της γέφυρας του Λονδίνου, ο λεγόμενος «Shard», το μουσείο Ουίτνι στη Νέα Υόρκη, το κτίριο των New York Times και βέβαια το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» που αποτελεί το νέο υπερτοπικό σημείο αναφοράς της Αθήνας.

Η έκθεση στο ΚΠΙΣΝ αποτελείται από 18 εγκαταστάσεις που αναπαριστούν την ιστορία ισάριθμων έργων μέσα από σχέδια, βίντεο και φωτογραφίες και διηγούνται την πορεία του καθενός από το όραμα και τη σύλληψη, μέχρι τη μακέτα και την τελική υλοποίησή του. Πόσο εύκολο όμως είναι να «εκθέσεις» με επιτυχία την αρχιτεκτονική; «Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το να βρίσκεσαι στο ίδιο το κτίριο, την αίσθηση της υβριδικής υφής μιας πόλης ή τη συνεχή ροή των φωνών που συνθέτουν τους ήχους της ζωής. Ωστόσο, μια αρχιτεκτονική έκθεση μπορεί να μεταφέρει με σαφήνεια κάτι από τη συνθετότητα και την κοινή διαδικασία μέσω της οποίας τα κτίρια που σχεδιάζουμε συλλαμβάνονται ως ιδέα, κατασκευάζονται και στη συνέχεια αποκτούν ζωή. Θέλω να σκέφτομαι αυτήν την έκθεση σαν ένα ταξίδι μέσα στον χώρο», έχει πει για την έκθεση ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας. Στο «Piece by Piece» οι επισκέπτες θα δουν μεταξύ άλλων πώς οικοδομήθηκε ο αερολιμένας Κανσάι στην Οζάκα και τα νέα κτίρια του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

​​«Piece by Piece», από τις 27/4 έως τις 23/7, στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή