Ενα ιδιαίτερο ταφικό έθιμο του Πόντου αναβιώνει την Κυριακή του Θωμά στην Καλαμαριά

Ενα ιδιαίτερο ταφικό έθιμο του Πόντου αναβιώνει την Κυριακή του Θωμά στην Καλαμαριά

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τσούγκρισμα του κόκκινου αβγού και το ταφικό έθιμο του Πόντου αναβιώνουν την Κυριακή του Θωμά, 23 Απριλίου, στην περιοχή της Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη.

Στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού, ο δήμος Καλαμαριάς παίρνοντας τη «σκυτάλη» από τον Επιμορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Γηγενών και Παλαιών Καλαμαριωτών, αναβιώνει και φέτος το τσούγκρισμα του κόκκινου αβγού, ένα έθιμο που καθιερώθηκε από τους Καλαμαριώτες το 1946.

Ο δήμαρχος, Θεοδόσης Μπακογλίδης, θα μοιράσει σε όσους παραβρεθούν στην εκδήλωση κόκκινα αυγά και τσουρέκια ατομικά, ενώ θα ανταλλάξουν ευχές και θα ακολουθήσει το καθιερωμένο τσούγκρισμα.

Επίσης, την ίδια μέρα, θα αναβιώσει το ταφικό έθιμο, μια τελετουργία που μεταφέρθηκε από τον Πόντο στην Καλαμαριά και τηρείται με ευλάβεια και σεβασμό στην παράδοση.

Στις 11 το πρωί θα συγκεντρωθούν όλα τα μέλη της Αδελφότητας Κρωμναίων, φίλοι και προσκεκλημένοι, στα δημοτικά κοιμητήρια Καλαμαριάς σ’ ένα κοινό τραπέζι με διάφορα εδέσματα υπό τους ήχους της ποντιακής λίρας, ενώ νωρίτερα θα ψαλεί τρισάγιο υπέρ των ψυχών.

Οι παρευρισκόμενοι θα επισκεφθούν όλους τους τάφους, καθώς ο συμβολισμός της τελετής είναι η ένωση και η επικοινωνία των ψυχών των ζώντων με αυτές των νεκρών.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή