Γαλλία: Φάρμακο μπορεί να ευθύνεται για δυσμορφίες και νευρολογικά προβλήματα σε χιλιάδες έμβρυα

Γαλλία: Φάρμακο μπορεί να ευθύνεται για δυσμορφίες και νευρολογικά προβλήματα σε χιλιάδες έμβρυα

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δυσμορφίες χιλιάδων εμβρύων στη Γαλλία, από 2.150 έως και 4.100 σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο χρονικό διάστημα από το 1967 μέχρι το 2016, εμφανίστηκαν αφού οι μητέρες τους έλαβαν ένα φάρμακο για την επιληψία και την αντιμετώπιση της διπολικής διαταραχής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ανακοίνωσε σήμερα ο γαλλικός οργανισμός φαρμάκων ANSM.

Η δραστική ουσία βαλπροϊκό οξύ, που κυκλοφορεί στη Γαλλία από τη φαρμακευτική εταιρεία Sanofi με τις ονομασίες Depakine για τη θεραπεία της επιληψίας και Depakote ή Depamide για τη διπολική διαταραχή, πιστεύεται επίσης ότι προκαλεί καθυστερημένη νευρολογική ανάπτυξη.

Επιπλέον, ο ANSM ανέφερε ότι πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα μια μελέτη για τις νευρολογικές επιπτώσεις του φαρμάκου κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η εταιρεία Sanofi δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να προβεί σε κάποιο σχόλιο, ανέφερε το πρακτορείο Reuters.

Το βαλπροϊκό οξύ εγκρίθηκε ως αντιεπιληπτικό φάρμακο στη Γαλλία το 1967 και εξελίχθηκε σε μια από τις πλέον συνταγογραφούμενες θεραπείες για την πάθηση αυτή παγκοσμίως.

Οι γονείς των παιδιών που παρουσίασαν προβλήματα εξαιτίας του φαρμάκου υποστηρίζουν ότι η γαλλική κυβέρνηση και η φαρμακευτική εταιρεία άργησαν πολύ να προειδοποιήσουν για τις παρενέργειες του φαρμάκου, αν και ο κίνδυνος για τα έμβρυα είχε καταστεί σαφής από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή