Παρίσι: Τρομοκρατική επίθεση με δύο νεκρούς – γνωστός τις αρχές ο δράστης, παραδόθηκε δεύτερος ύποπτος

Παρίσι: Τρομοκρατική επίθεση με δύο νεκρούς – γνωστός τις αρχές ο δράστης, παραδόθηκε δεύτερος ύποπτος

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αστυνομικό τμήμα της Αμβέρσας παρουσιάστηκε ο άνδρας για τον οποίο είχαν ενημερώσει οι βελγικές αρχές τις γαλλικές και ο οποίος φαίνεται ότι ήθελε να μεταβεί στη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

«Ο άνδρας εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα έρευνας από τις βελγικές αρχές παρουσιάστηκε σε αστυνομικό τμήμα της Αμβέρσας», στο βόρειο Βέλγιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Πιερ-Ενρί Μπραντέ.

Ερωτηθείς για τον δεύτερο ύποπτο σε χθεσινή του συνέντευξη, ο Μπραντέ δήλωσε στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1: «συνδέεται με κάποιο τρόπο με αυτό που συνέβη στη λεωφόρο των Ηλυσίων; Δεν μπορώ να σας το πω (…) υπάρχει ένας αριθμός πληροφοριών που πρέπει να επιβεβαιωθούν».

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε καμία πόρτα», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Πέμπτης ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδιο με πυροβολισμούς στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι.

Nεκρός από την ανταλλαγή πυροβολισμών είναι και ο δράστης

Γνωστός στις αρχές ο δράστης

Το κανάλι BFMTV μετέδωσε ότι ο δράστης ήταν γνωστός στην γαλλική Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI) για την «ριζοσπαστικοποίησή» του και είχε καταδικαστεί σε 15ετή φυλάκιση για τον πυροβολισμό δύο αστυνομικών το 2001.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, όπως ανακοίνωσε το Amaq, «πρακτορείο» της τρομοκρατικής οργάνωσης, κατονομάζοντας τον δράστη ώς Αμπού Γιουσούφ ο Βέλγος.

Όμως, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, ο δράστης είναι ο 39χρονος Καρίμ Σουρφί, και είναι γαλλικής καταγωγής. 

Ο εισαγγελέας του Παρισιού δήλωσε πως ο δράστης έχει ταυτοποιηθεί, αλλά το όνομά του δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι να εξακριβωθεί από τους ερευνητές εάν είχε συνεργούς.  Εκανε ακόμα γνωστό, πως  στο αυτοκίνητο του άνδρα, βρέθηκαν μια καραμπίνα και μαχαίρια.

Μιλώντας στην βελγική τηλεόραση, ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως ο δράστης είναι γάλλος υπήκοος.

Κατά την ένοπλη επίθεση στην πολυσύχναστη γαλλική λεωφόρο τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί (βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση) και μια γυναίκα που περνούσε από την περιοχή. Οι πληροφορίες έχουν επιβεβαιωθεί και από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Αρχικά, είχε μεταδοθεί ότι και δεύτερος αστυνομικός είχε απεβιώσει από τα τραύματά του.

Αυτόπτης μάρτυρας σχολίασε ότι οι πυροβολισμοί προέρχονται από όπλο Καλάσνικοφ. Η Ένωση Αστυνομικών διευκρίνισε με ανάρτησή της στο Twitter ότι οι αστυνομικοί βρίσκονταν μέσα σε όχημα, σταματημένο σε κόκκινο φανάρι, τη στιγμή που δέχθηκαν τα πυρά.

Η περιοχή αποκλείστηκε από τις αρχές που καλούν τον κόσμο να την αποφεύγει, όπως μεταδίδει το CNN. Tο αρμόδιο γραφείο της αντιτρομοκρατικής έχει ήδη «ανοίξει» φάκελο έρευνας για την υπόθεση. Έρευνες πραγματοποιούνται στο σπίτι του νεκρού ενόπλου στα ανατολικά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Λεπέν και Φιγιόν ακυρώνουν προεκλογικές εκδηλώσεις

Σε δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρόκειται για τρομοκρατικό «χτύπημα» και ανακοίνωση ότι το πρωί της Παρασκευής έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή με την επίθεση βρισκόταν σε εξέλιξη το ντιμπέιτ των υποψηφίων για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, καθώς ο πρώτος γύρος θα λάβει χώρα σε 3 ημέρες, την Κυριακή 23 Απριλίου.

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν και ο υποψήφιος των Γάλλων Ρεπουμπλικανών, Φρανσουά Φιγιόν ανακοίνωσαη ότι θα ακυρώσουν τις προγραμματισμένες για την Παρασκευή εκδηλώσεις της προεκλογικής τους εκστρατείας.

«Φόρος τιμής στις δυνάμεις της τάξης που δίνουν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τη δική μας», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Φιγιόν. Κατά την σχετική τοποθέτησή του στο ντιμπέιτ τόνισε ότι το έθνος στέκεται ενωμένο με τους αστυνομικούς και υπογράμμισε ότι η μάχη κατά της τρομοκρατίας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα του επόμενου προέδρου της γαλλικής Δημοκρατίας.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Εμμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του ανέφερε κατά την εμφάνισή του στο France 2 ότι «το πρώτο καθήκον του προέδρου είναι να προστατεύει. Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε, δεν ξέρουμε ακόμη τι ακριβώς έχει συμβεί. Θα ήθελα να μιλήσω για αυτό στα πρώτα λεπτά για να δηλώσω όλη  μου την υποστήριξη στις δυνάμεις της αστυνομίας και τις δυνάμεις διασφάλισης της τάξης», είπε ο ίδιος.

Τα συλλυπητήριά τους για την επίθεση καθώς και την στήριξή τους στη Γαλλία εξέφρασαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Λεπέν: Να αυξήσουμε τους συνοριακούς ελέγχους

Η ακροδεξιά υποψήφια για τη γαλλική προεδρία Μαρίν Λεπέν στον απόηχο της χθεσινής επίθεσης δήλωσε πως η Γαλλία θα πρέπει να αποκαταστήσει αμέσως τους συνοριακούς ελέγχους και να απελάσει ξένους οι οποίοι περιλαμβάνονται στις λίστες παρακολούθησης των υπηρεσιών πληροφοριών.

Αντιδρώντας στον φόνο ενός αστυνομικού χθες το βράδυ σε επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, η Λεπέν, η οποία πρότεινε κατά την προεκλογική εκστρατεία της ένα σκληροπυρηνικό πρόγραμμα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά της μετανάστευσης, κάλεσε τη σοσιαλιστική κυβέρνηση να θέσει αμέσως σε εφαρμογή αυτά τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό μανιφέστο της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή