Νεκροί 19 τζιχαντιστές που επιτέθηκαν στο Σινά

Νεκροί 19 τζιχαντιστές που επιτέθηκαν στο Σινά

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Ηγετικά στελέχη της προσκείμενης στο ISIS ισλαμικής οργάνωσης Ανσάρ Μπαΐτ αλ Μακντίς, υπεύθυνης για την επίθεση σε φυλάκιο της αστυνομίας στην ελληνορθόδοξη μονή της Αγίας Αικατερίνης, σκοτώθηκαν χθες από αεροπορικές επιδρομές της αιγυπτιακής αεροπορίας στο νότιο Σινά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αιγυπτιακού στρατού, 19 ισλαμιστές σκοτώθηκαν συνεπεία των βομβαρδισμών, ανάμεσά τους και τρία ηγετικά στελέχη της Ανσάρ. Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής, που μίλησε στην εφημερίδα Al Ahram, ο δράστης της επίθεσης της Τρίτης του Πάσχα με έναν αστυνομικό νεκρό και τρεις τραυματίες στην Αγία Αικατερίνη σκοτώθηκε την Τετάρτη, ύστερα από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια ευρείας χερσαίας και αεροπορικής επιχείρησης αντιποίνων των αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων.

Σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα Facebook, ο αιγυπτιακός στρατός ανέφερε ότι οι αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο τους την οργάνωση Ανσάρ Μπαΐτ αλ Μακντίς, η οποία δήλωσε πίστη το 2014 στο Ισλαμικό Κράτος και υιοθέτησε την ονομασία «Επαρχία του Σινά». Οι Αρχές θεωρούν την οργάνωση υπεύθυνη για εκατοντάδες θανάτους στρατιωτών και αστυνομικών.

Παρότι ο στρατός δεν αποκάλυψε τις ταυτότητες των ηγετικών στελεχών της ισλαμικής οργάνωσης που σκοτώθηκαν στους χθεσινούς βομβαρδισμούς, η ανακοίνωση αναφέρει ότι ένας από αυτούς ανήκε στον στενό ηγετικό κύκλο της Ανσάρ, ενώ ένας άλλος ήταν επικεφαλής της νομικής επιτροπής εφαρμογής του ισλαμικού νόμου, της σαρία. Το τρίτο μέλος της ηγεσίας της οργάνωσης, που βρήκε τον θάνατο, ήταν αρμόδιος για τις ανακρίσεις.

«Υπάρχει μόνο μία οργάνωση-ομπρέλα, η Βιλαγιάτ Σινάα (Επαρχία του Σινά), που συγκέντρωσε μαχητές από το Σινά και όλη την Αίγυπτο. Ολες οι μικρές οργανώσεις ενώθηκαν κάτω από τη σκέπη της. Η Βιλαγιάτ Σινάα έχει αναγνωριστεί ως η πλέον μαχητική παραφυάδα του Ισλαμικού Κράτους εκτός Συρίας και Ιράκ», λέει ο συγγραφέας Μοχάμεντ Σάμπρι, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Η Βιλαγιάτ Σινάα ουδέποτε ξεπέρασε τα 500 με 600 μέλη. «Το άρτια εκπαιδευμένο μιλιταριστικό σκέλος της οργάνωσης δεν ξεπερνά τα δώδεκα μέλη, τα οποία απολαμβάνουν εκ του σύνεγγυς προστασία. Οι υπόλοιποι είναι απλοί στρατιώτες, που αναλαμβάνουν αποστολές στην πρώτη γραμμή», λέει ο Σάμπρι.

Πώς τράβηξε την προσοχή

Το μικρό μέγεθος της οργάνωσης είναι, όμως, αντιστρόφως ανάλογο με τον αντίκτυπό της. Η σειρά περίπλοκων θανατηφόρων επιθέσεων εναντίον κάθε είδους στόχου στο Σινά –κυβερνητικές δυνάμεις, διεθνείς στρατιωτικούς παρατηρητές, ξένους επισκέπτες, χριστιανικούς στόχους– πέτυχε να στρέψει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης στην ερημική χερσόνησο.

Η μορφολογία του εδάφους του Σινά, με τα ψηλά βουνά και τις βαθιές κοιλάδες, αλλά και η μεγάλη οικονομική υποβάθμιση του πληθυσμού της περιοχής, ευνοούν την εδραίωση μαχητικού ισλαμικού κινήματος.

Οι συστηματικές διακρίσεις εις βάρος των περιφρονημένων από το αιγυπτιακό κράτος Βεδουίνων νομάδων εγγυώνται και αυτές τη διατήρηση –ακόμη και την περαιτέρω ενίσχυση– της ισλαμικής επιρροής πάνω στο Σινά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή