Συναγερμός μετά την επίθεση στη Eurobank

Συναγερμός μετά την επίθεση στη Eurobank

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία για μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον στόχων οικονομικού –κυρίως– ενδιαφέροντος επικρατεί στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. με αφορμή την έκρηξη βόμβας, το βράδυ της Τετάρτης, στα γραφεία της Eurobank στο κέντρο της Αθήνας.

Εμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ερμηνεύουν την προχθεσινή βομβιστική επίθεση στην οδό Σανταρόζα ως επιβεβαίωση των εκτιμήσεών τους, ότι στον χώρο του λεγόμενου «αντάρτικου πόλης» έχουν μπει νέα μέλη, τα οποία θα επιχειρήσουν να κρατήσουν ζωντανές οργανώσεις που δέχθηκαν ισχυρά «πλήγματα» από τις υπηρεσίες ασφαλείας. Το ίδιο είχαν επισημάνει και με αφορμή την αποστολή, στα μέσα Μαρτίου, παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων σε οικονομικούς στόχους στο εξωτερικό.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι μετά μία σειρά αποτυχημένων τρομοκρατικών ενεργειών, όπως αυτές εναντίον του υπουργείου Εργασίας στην οδό Σταδίου τον Δεκέμβριο του 2016 και εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος Δάφνης, τον Φεβρουάριο του 2017, οι ασύλληπτοι και ενδεχομένως «νεόκοποι» τρομοκράτες πέτυχαν το βράδυ της Τετάρτης να κατασκευάσουν και να πυροδοτήσουν μεγάλης ισχύος εκρηκτικό μηχανισμό, προκαλώντας εκτεταμένες υλικές ζημιές στον πρόσοψη και στο εσωτερικό των γραφείων της τράπεζας. «Επεται συνέχεια» έλεγαν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, χθες, έμπειροι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής και της Ασφάλειας, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα. Ακόμα, προσέθεταν ότι μετά τη σύλληψη –τον Ιανουάριο– της Ρούπα ενδέχεται να έχει ξεσπάσει άτυπος ανταγωνισμός για την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της «επαναστατικής βίας», ο οποίος εκδηλώνεται με συχνές βομβιστικές – ένοπλες ενέργειες. «Η επίθεση στα γραφεία της Eurobank μαζί με εκείνες που έχουν προηγηθεί τους τελευταίους μήνες συνιστά νέο κύκλο τρομοκρατικής δράσης, ο οποίος δεν θα κλείσει σύντομα» δήλωσε στην «Κ» αξιωματικός από το αντιτρομοκρατικό επιτελείο της ΕΛ.ΑΣ.

Δύο σενάρια

Δύο, στο μεταξύ, είναι τα βασικά σενάρια για τους δράστες της προχθεσινής ενέργειας. Το πρώτο είναι να πρόκειται για ασύλληπτους συνεργούς της Πόλας Ρούπα, οι οποίοι βαδίζοντας στα χνάρια της φυλακισμένης τρομοκράτισσας επέλεξαν να χτυπήσουν με βόμβα μεγάλης ισχύος έναν αμιγώς οικονομικό στόχο, την τράπεζα Eurobank, όπως ακριβώς είχε πράξει τον Μάιο του 2009 η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Μετά τη σύλληψη της Ρούπα εξάλλου είχαν βρεθεί στο κρησφύγετό της στην Ηλιούπολη, πλαστές ταυτότητες δύο ανδρών, που –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.– χρησιμοποιούνταν από συνεργούς της που παραμένουν μέχρι σήμερα ασύλληπτοι. Το δεύτερο σενάριο που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. είναι δράστες της προχθεσινής επίθεσης να είναι νεοστρατολογημένα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», που τον Μάρτιο ταχυδρόμησαν τα δέματα-βόμβες σε οικονομικούς στόχους στο εξωτερικό και πυροδότησαν αυτοσχέδιο μηχανισμό έξω από το βιβλιοπωλείο του Αδ. Γεωργιάδη στην Κηφισιά, στο πλαίσιο του σχεδίου «Νέμεσις». Η οργάνωση δεν έχει μέχρι σήμερα δώσει στη δημοσιότητα κείμενο ανάληψης ευθύνης για την αποστολή των «τρομοδεμάτων», κάτι που κατά μια εκδοχή αναμένεται να κάνει μετά την επίθεση σε έναν ακόμα οικονομικό στόχο, τα γραφεία της Eurobank στη Σανταρόζα.

Μολονότι δεν έχουν προκύψει ασφαλή συμπεράσματα, πιθανολογείται ότι η βόμβα αποτελείτο από περίπου 3 κιλά ζελατοδυναμίτιδας ή αμμωνιοδυναμίτιδας. Ο μηχανισμός ήταν σε σακίδιο πλάτης το οποίο εγκατέλειψαν στο σημείο δύο άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα με κράνη. Κατά πληροφορίες προσέγγισαν και αποχώρησαν από το σημείο μέσω της Εμμ. Μπενάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή