Ο Κόρμπιν μεταθέτει το «debate» στα εσωτερικά

Ο Κόρμπιν μεταθέτει το «debate» στα εσωτερικά

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τον τόνο της εκστρατείας του για τις πρόωρες εκλογές της 8ης Ιουνίου στη Βρετανία έδωσε χθες ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, διαμηνύοντας ότι θα κατατροπώσει το «βολεμένο καρτέλ», που νέμεται την πολιτική σκηνή της χώρας του. Μιλώντας στην πρώτη προεκλογική συγκέντρωση οπαδών του, στο κέντρο του Λονδίνου, ο παλαίμαχος αριστερός ηγέτης των Εργατικών εμφανίστηκε ως ο εκπρόσωπος των «δυνάμεων που αντιμάχονται το κατεστημένο», φιλοδοξώντας να ανατρέψει τα προγνωστικά που μιλούν για σαρωτική νίκη των Συντηρητικών.

Δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για πρόωρες εκλογές, προβλέπει νίκη των Συντηρητικών με 48% έναντι μόλις 24% των Εργατικών. Η ίδια δημοσκόπηση εκτιμά ότι οι Συντηρητικοί θα εξασφαλίσουν συντριπτική πλειοψηφία 112 εδρών στο Κοινοβούλιο, έναντι της ισχνής πλειοψηφίας των 12 εδρών που εξασφάλισαν στις εκλογές του 2015, υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Στη χθεσινή ομιλία του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν μόνον ακροθιγώς αναφέρθηκε στο Brexit, προτιμώντας να μετατοπίσει την αντιπαράθεση στα καίρια ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Στο περυσινό δημοψήφισμα, η βάση των Εργατικών διχάστηκε, με τα μεσαία στρώματα, ιδίως στο Λονδίνο, να ψηφίζουν μαζικά υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. και τα εργατικά στρώματα να στρέφονται πλειοψηφικά στο Brexit. Ο ίδιος ο Τζέρεμι Κόρμπιν, αν και είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής, διεξήγαγε μια χαλαρή προεκλογική εκστρατεία, γεγονός που επέτεινε τα διχαστικά φαινόμενα και την αμφισβήτηση της ηγεσίας του στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος.

«Αυτές οι εκλογές φέρνουν το κατεστημένο σε σύγκρουση με τον λαό και είναι ιστορικό μας καθήκον να εγγυηθούμε τη νίκη του λαού», δήλωσε στη χθεσινή ομιλία του ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Υιοθετώντας τόνους που θύμιζαν τον αριστερό υποψήφιο των Αμερικανών Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς, ο ηγέτης των Εργατικών υποσχέθηκε ότι θα θέσει τέλος στη φοροδιαφυγή και τα προνόμια των μεγάλων επιχειρήσεων και ότι θα ανασυγκροτήσει το κοινωνικό κράτος.

Την ίδια ώρα, η Τερέζα Μέι υποδεχόταν στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία και των Βρετανών που ζουν σε χώρες-μέλη της Ε.Ε., μετά το Brexit. Εξάλλου, χθες έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα επισκεφθεί την κ. Μέι στο Λονδίνο την ερχόμενη εβδομάδα, συνοδευόμενος από τον διαπραγματευτή της Ενωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ. Στη συνάντηση θα γίνουν κάποιες πρώτες συζητήσεις για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, οι οποίες θα αρχίσουν επί της ουσίας μετά τις βρετανικές εκλογές της 8ης Ιουνίου. Τέλος, η εφημερίδα Daily Mail υποστηρίζει, σε χθεσινό ρεπορτάζ, ότι η Τερέζα Μέι θα τοποθετηθεί επίσημα προ της 8ης Ιουνίου υπέρ του τερματισμού της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών άλλων χωρών της Ε.Ε. εντός βρετανικού εδάφους, ενώ το προεκλογικό μανιφέστο των Συντηρητικών θα περιλαμβάνει την έξοδο από την Ενιαία Αγορά και τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή