Μήνυμα Γιάγκλαντ προς Τουρκία: «Με τη θανατική ποινή ξεχάστε την Ευρώπη»

Μήνυμα Γιάγκλαντ προς Τουρκία: «Με τη θανατική ποινή ξεχάστε την Ευρώπη»

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Η θανατική ποινή είναι ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή στο Συμβούλιο της Ευρώπης, υπενθύμισε χθες ο γενικός γραμματέας του, ενώ το Σάββατο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος για την επαναφορά της. «Κανένα από τα κράτη-μέλη μας δεν μπορεί να επιβάλει την ποινή του θανάτου», υπενθύμισε ο Τόρμπγερν Γιάγκλαντ στην παρουσίαση στο Στρασβούργο της ετήσιας έκθεσης για την κατάσταση της δημοκρατίας στην Ευρώπη. «Δεν χρειάζεται καν να ειπωθεί ότι, εάν θέλετε να την επαναφέρετε (σε ισχύ), δεν μπορείτε να είστε μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτή είναι μια θεμελιώδης αρχή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», επέμεινε ο Γιάγκλαντ.

Πάντως, ο Γιάγκλαντ εκτίμησε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητηθούν οι όροι μιας ενδεχόμενης εκδίωξης της Τουρκίας από αυτόν τον πανευρωπαϊκό οργανισμό, ο οποίος εδρεύει στο Στρασβούργο κι έχει 47 χώρες-μέλη. Ο Γιάγκλαντ στάθηκε στο ότι είναι ανάγκη να παρακολουθηθεί στενά η εφαρμογή της αναθεώρησης του Συντάγματος της Τουρκίας, με την οποία θα ενισχυθούν πολύ οι εξουσίες του Ερντογάν, ενώ υπογράμμισε πως σχεδόν το 50% του τουρκικού λαού τάχθηκε εναντίον της με την ψήφο του. «Το νέο Σύνταγμα (σ.σ. το οποίο εγκρίθηκε με το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Τουρκία με 51,4% των ψήφων) αναγνωρίζει πως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ανώτερη της τουρκικής νομοθεσίας και επομένως δεν επιτρέπεται η θανατική ποινή. Γιατί, λοιπόν, να ερωτηθεί ο λαός εάν θέλει να καταργηθεί ένα άρθρο επί του οποίου πήγε και ψήφισε; Αυτό δεν έχει απολύτως κανένα νόημα», διερωτήθηκε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή