Διχασμένη η Τουρκία μετά το δημοψήφισμα

Διχασμένη η Τουρκία μετά το δημοψήφισμα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την «ακτινογραφία» του τουρκικού δημοψηφίσματος της περασμένης Κυριακής παρουσιάζει έρευνα της εταιρείας IPSOS, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Απριλίου, σε δείγμα 1.501 ατόμων, στους 81 νομούς της Τουρκίας.

Επιβεβαιώνεται η εικόνα διχασμού της τουρκικής κοινωνίας, σε όλα τα επίπεδα. Οπως ήταν αναμενόμενο, οι ψηφοφόροι του ΑΚΡ ψήφισαν κατά 90% «Ναι» και 10% «Οχι», ενώ εκείνοι του βασικού αντιπολιτευτικού κόμματος CHP, 5% και 95% αντιστοίχως. Το ΜΗΡ του Ντεβλέτ Μπαχτσελί ετάχθη κατά μόλις 27% υπέρ του «Ναι», με το 73% να τάσσεται με το «Οχι». Οι ψηφοφόροι που ψήφιζαν για πρώτη φορά στήριξαν κατά 58% το «Οχι» και 42% το «Ναι».

Στα αστικά κέντρα, το «Οχι» επικράτησε με 51%, ενώ στην επαρχία το «Ναι» με 62%. Υπέρ του «Ναι» ψήφισε το 53% των ανδρών, ενώ στις γυναίκες η ψήφος είναι μοιρασμένη 50-50. Εικόνα ανεστραμμένης πυραμίδας έχουν τα στοιχεία για την ψήφο ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο. Απόφοιτοι δημοτικού και αναλφάβητοι ψήφισαν κατά 70% υπέρ του «Ναι», όπως και το 57% των αποφοίτων γυμνασίου. Οι απόφοιτοι λυκείου και ανώτατης εκπαίδευσης ψήφισαν υπέρ του «Οχι», με ποσοστά 58% και 61% αντιστοίχως. Οι εργαζόμενοι ψήφισαν 52% υπέρ του «Οχι», οι φοιτητές 51% υπέρ του «Οχι», οι νοικοκυρές 65% υπέρ του «Ναι», οι συνταξιούχοι μοιράστηκαν στη μέση (50-50), ενώ οι άνεργοι τάχθηκαν κατά 58% με το «Οχι». Αν και η επιλογή των ψηφοφόρων του «Οχι» αιτιολογείται με σχετική σαφήνεια (53% κατά του προεδρικού συστήματος), εκείνη των υποστηρικτών του «Ναι» μοιράζεται ανάμεσα στο «μέλλον της χώρας» (25%), το πρόσωπο του προέδρου Ερντογάν (21%), τη σταθερότητα (8%) κ.ά.

Οι περισσότεροι, τόσο οι υποστηρικτές του «Ναι» (91%) όσο και εκείνοι του «Οχι» (78%), θεωρούν ότι ο βασικός συντελεστής επικράτησης του «Ναι» στο δημοψήφισμα ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο ερώτημα για το πώς πιστεύουν ότι θα είναι η περίοδος που ακολουθεί, 52% απαντούν καλύτερη, 10% το ίδιο και 30% χειρότερη. Οπως είναι αναμενόμενο, το 88% όσων υποστηρίζουν τη θετική τροπή των πραγμάτων ψήφισε «Ναι» την περασμένη Κυριακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή