ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προκαταρκτική συμφωνία για παράταση μείωσης παραγωγής πετρελαίου

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ Φαλίχ επιβεβαίωσε ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες συμφώνησαν αρχικά για την παράταση της μείωσης παραγωγής πετρελαίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε προκαταρκτική συμφωνία για την παράταση μείωσης της παραγωγής του «μαύρου χρυσού» φαίνεται να έχουν καταλήξει οι χώρες του ΟΠΕΚ και οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες που δεν είναι μέλη του. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου στο Αμπου Ντάμπι, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ Φαλίχ επιβεβαίωσε ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες συμφώνησαν αρχικά για την παράταση της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου, με απώτερο στόχο την άνοδο των τιμών του εμπορεύματος.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του 2016 ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλες δέκα χώρες, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τις τιμές του πετρελαίου, συμφώνησαν να μειώσουν δραστικά μια πλεονάζουσα ποσότητα 300 εκατ. βαρελιών. Δηλαδή τα πετρελαϊκά αποθέματα είχαν ξεπεράσει κατά 300 εκατ. βαρέλια τον μέσο όρο πενταετίας, ο οποίος μάλιστα αντιστοιχεί στην τριήμερη παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Χαλίντ αλ Φαλίχ, ο ΟΠΕΚ και οι υπόλοιπες χώρες δεν κατάφεραν έπειτα από τρεις μήνες συνεχόμενης μείωσης της παραγωγής να περιορίσουν τα αποθέματα πετρελαίου στον μέσο όρο πενταετίας. Οι διεθνείς παραγωγοί είχαν δεσμευθεί τον Δεκέμβριο να εκκινήσουν τις διαδικασίες μείωσης της παραγωγής πετρελαίου από τον Ιανουάριο και για έξι μήνες. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ Φαλίχ: «Παρότι υπάρχει ισχυρή δέσμευση από τις χώρες, δεν έχουμε καταφέρει να πετύχουμε τον στόχο μας, δηλαδή η παραγωγή μας να αντιστοιχεί στον πενταετή μέσο όρο παραγωγής». Ο ίδιος προσθέτει ότι «υπάρχει μια αρχική συμφωνία, η οποία όμως θα πρέπει να παραταθεί προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας». Oι χώρες που συμμετέχουν στη μείωση της παραγωγής δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε τελική συμφωνία για την παράταση της μείωσης πετρελαίου κατά το δεύτερο μισό του 2017. Σύμφωνα με τον Χαλίντ αλ Φαλίχ, η συμφωνία δεν χρειάζεται να παραταθεί για ακόμη έξι μήνες.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ