Ρυθμό ανάπτυξης 1,5% αναμένει για το 2017 η Alpha Bank

Ρυθμό ανάπτυξης 1,5% αναμένει για το 2017 η Alpha Bank

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ρυθμό περίπου 1,5% εκτιμά η Alpha Bank ότι θα κινηθεί η ανάπτυξη το 2017, όπως αναφέρει το χθεσινό της δελτίο Economic and Financial Outlook.

Το ποσοστό βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από τις προβλέψεις που ανακοίνωσε την Τρίτη το ΔΝΤ για ανάπτυξη 2,2%.

Η τράπεζα έλαβε υπ’ όψιν την υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 1,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2016, η οποία, όπως διευκρινίζει, έχει αρνητική επίπτωση (carry over) στο 2017 της τάξης των 0,6 ποσοστιαίων μονάδων.

Οπως επισημαίνει εξάλλου, η αναπτυξιακή εικόνα του 2017 περιβάλλεται από ασυνήθιστα υψηλό βαθμό αβεβαιότητας λόγω των καθυστερήσεων στην επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ωστόσο, σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας, όταν η αβεβαιότητα διαλυθεί, αναμένεται να διαμορφωθεί θετική αναπτυξιακή δυναμική. Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές σημειώνουν ότι ενδεχόμενη καθυστέρηση στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και πιθανές αρνητικές εξελίξεις στον εξωτερικό τομέα, όπως η ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού, η αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή και μια κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης, ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά το ΑΕΠ. Η ανάκαμψη προβλέπεται να ενισχυθεί το 2018 και εφ’ εξής, σύμφωνα με την Alpha Bank. Πιο αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις της «Στόχασις Σύμβουλοι Επιχειρήσεων ΑΕΠ», οι οποίες περιλαμβάνονται στο μηνιαίο δελτίο της «Μακροοικονομικές Στοχεύσεις – Κλαδικές Προβλέψεις». Συγκεκριμένα, η Στόχασις εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,4% το 2017 και στη συνέχεια ο ρυθμός θα επιταχυνθεί στο 2,5% το 2018, 3,1% το 2019 και 3,2% το 2020. Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο της έκδοσης, Δημήτρη Μαρούλη, θετικά επιδρά η μεγάλη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών αγαθών και η αναμενόμενη ενίσχυση του οικονομικού κλίματος, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή