Online καταγγελίες για επενδυτικά σχέδια του αναπτυξιακού νόμου

Online καταγγελίες για επενδυτικά σχέδια του αναπτυξιακού νόμου

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηλεκτρονική πλατφόρμα για καταγγελίες που αφορούν σε κρούσματα απάτης και διαφθοράς που σχετίζονται με τα επενδυτικά σχέδια των αναπτυξιακών νόμων εγκαινιάζει η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη του εκτεταμένου κυκλώματος διαφθοράς στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου, γεγονός που είχε οδηγήσει την τότε υπουργό Ανάπτυξης κ. Αννα Διαμαντοπούλου να απομακρύνει από τις θέσεις τους περί τους 60 υπαλλήλους.

Η σχετική πλατφόρμα βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.ependyseis.gr/kataggelies.htm και αρμόδια εθνική αρχή υποδοχής των καταγγελιών είναι η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς (ελληνική υπηρεσία AFCOS).

Aπαντώντας, εξάλλου, στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας (ΣΒΘΚΕ) που την περασμένη Τρίτη άσκησε έντονη κριτική στο υπουργείο Οικονομίας για καθυστερήσεις στην εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου, η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων παραδέχεται τη μη, ακόμη, ολοκλήρωση του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Σημειώνεται ότι το ΠΣΚΕ υπήρχε, αλλά μετά τις αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο πρέπει να τροποποιηθούν οι προδιαγραφές του.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες του ΣΒΘΚΕ περί καθυστερήσεων στον έλεγχο των αιτήσεων, το υπουργείο υποστηρίζει ότι οφείλονται στο γεγονός ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αυτών παρατάθηκε δύο φορές λόγω των πολυάριθμων αιτημάτων. Επιπλέον, το υπουργείο διευκρινίζει ότι οι φορείς των επενδυτικών σχεδίων έχουν εκ του νόμου τη δυνατότητα να πραγματοποιούν επενδυτικές δαπάνες, οι οποίες μπορεί να θεωρηθούν επιλέξιμες εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί από τον χρόνο υποβολής της αίτησης υπαγωγής στον νόμο και εντεύθεν. Τέλος, τονίζει ότι, επίσης βάσει του νόμου 4399/2016, το δικαίωμα έναρξης χρήσης της ωφέλειας του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής θεμελιώνεται με την πιστοποίηση της υλοποίησης του 50% του κόστους του επενδυτικού σχεδίου από το αρμόδιο όργανο ελέγχου και όχι νωρίτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή