Νέο «όχι» Δ. Κορινθίων για 42 συμβασιούχους

Νέο «όχι» Δ. Κορινθίων για 42 συμβασιούχους

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι η δεύτερη φορά που αντιδρώ σε νόμο της κυβέρνησης για τους συμβασιούχους. Η πρώτη ήταν πέρυσι, αλλά με δικαίωσε το Πρωτοδικείο Κορίνθου που χαρακτήρισε τον νόμο αντισυνταγματικό. Νομίζω ότι το ίδιο θα γίνει και φέτος. Πρέπει κάποια στιγμή να μπει τέλος σε αυτή την ιστορία με τους συμβασιούχους των οποίων οι συμβάσεις παρατείνονται επ’ άπειρον», τονίζει στην «Κ» ο δήμαρχος Κορίνθου Αλέξανδρος Πνευματικός.

Οπως εξηγεί ο κ. Πνευματικός, ο Δήμος Κορινθίων προσέλαβε 42 άτομα με οκτάμηνη σύμβαση πέρυσι το καλοκαίρι. «Χρειαζόμασταν άτομα γιατί έχουμε μεγάλο παραλιακό μέτωπο. Ομως δεν υπάρχει ανάγκη να παρατείνουμε αυτές τις συμβάσεις». Οι Δήμοι Κορινθίων, Κασσάνδρας – Χαλκιδικής, Νεάπολης – Συκεών και ο ΦΟΣΔΑ (Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων) Κεντρικής Μακεδονίας παρά τη σχετική νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης (η οποία έχει χαρακτηριστεί αντισυνταγματική) αρνούνται να ανανεώσουν τις συμβάσεις εργασίας πολλών συμβασιούχων. Πρόσφατα, μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κορινθίων αποφάσισε να μην παραταθούν οι συμβάσεις. Το θέμα ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα, καθώς η αποκεντρωμένη διοίκηση Πελοποννήσου αποφάσισε ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι αναρμόδιο να αποφανθεί γι’ αυτό το θέμα.

«Μπορεί το δημοτικό συμβούλιο να είναι αναρμόδιο, αλλά ο δήμαρχος είναι αρμόδιος. Αποφασίζω, λοιπόν, να μην παραταθούν οι συμβάσεις» τονίζει ο κ. Πνευματικός. Προσθέτει, μάλιστα, ότι όσες φορές οι εργαζόμενοι κατέφυγαν στα δικαστήρια διεκδικώντας την παράταση των συμβάσεών τους έχασαν, καθώς η νομοθεσία της κυβέρνησης αντίκειται στο Σύνταγμα.

Ο τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ., βουλευτής Αττικής, Μάκης Βορίδης αναφορικά με ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Εσωτερικών για την άρνηση δημάρχων να παρατείνουν τις συμβάσεις εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων πριν από το Πάσχα είχε επαναλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που χαρακτήριζε μη νόμιμη και αντισυνταγματική τη διάταξη της κυβέρνησης. «Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται το άρθρο 16 του Ν. 4429/2016 με το οποίο νομοθετήθηκε η παράταση αυτών των συμβάσεων και αναφέρουν ότι οι δήμαρχοι “κατά παρέκκλιση του νόμου” δεν παρατείνουν τις συμβάσεις αυτές. Ξεχνούν ότι α) το άρθρο 16 που επικαλούνται αναφέρει ότι αυτή η παράταση γίνεται “κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης”, ότι β) η παράταση των συμβάσεων απαγορεύεται από το άρθρο 103 του Συντάγματος και ότι γ) το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ προβλέπεται και ρυθμίζεται με το άρθρο 102 του Συντάγματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή