Κινεζική κοινοπραξία διεκδικεί μερίδιο μετοχών στην Aramco

Κινεζική κοινοπραξία διεκδικεί μερίδιο μετοχών στην Aramco

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμικά εισέρχεται στη διεκδίκηση μεριδίου στον σαουδαραβικό πετρελαϊκό κολοσσό Aramco η Κίνα, η οποία συγκροτεί επενδυτική κοινοπραξία γι’ αυτόν τον σκοπό. Σε αυτήν συμμετέχουν κολοσσοί, όπως κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά και το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η ενεργοποίηση της κινεζικής κοινοπραξίας πιθανώς να σημαίνει και ότι η Aramco θα επιδιώξει να εισαχθεί σε xρηματιστήριο της νοτιοανατολικής Ασίας, με το Χονγκ Κονγκ να είναι ένα από τα επικρατέστερα.

Η σαουδαραβική εταιρεία αναμένεται να κάνει την αρχική δημόσια εγγραφή για διάθεση των μετοχών της (ΙΡΟ) στη διεθνή αγορά το 2018 και εκτιμάται ότι θα είναι και η μεγαλύτερη της ιστορίας του κλάδου – πρόκειται να πουλήσει μετοχές 100 δισ. δολαρίων. Υπενθυμίζεται πως η Aramco είναι μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες προς την Κίνα μαζί με τη ρωσική Rosneft. Σε προηγούμενο δημοσίευμά του το Reuters αναφέρει πως εντός του Mαΐου θα μεταβεί το διοικητικό συμβούλιο της Aramco στην Κίνα, έπειτα από επτά ολόκληρα χρόνια. Σαουδάραβες αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι κινεζικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται για την ΙΡΟ της εταιρείας, επειδή η χώρα τους είναι η δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου στον κόσμο. Γι’ αυτό και ενδιαφέρεται έντονα να διασφαλίσει τις προμήθειές της σε αυτό.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Κίνας, το China Investment Corporation, με 800 δισ. δολάρια υπό διαχείριση, οι πετρελαϊκές Sinopec και PetroChin και κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα λάβουν μέρος στην επενδυτική κοινοπραξία. Από τις τράπεζες φέρεται να ενδιαφέρονται οι Industrial and Commerical Bank of China International Ηoldings και China International Capital Corporation. Eπιπλέον, όσοι συμμετέχουν στις επαφές μεταξύ Σαουδαράβων και Κινέζων αναφέρουν ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη το τελικό μέγεθος της επένδυσης των τελευταίων, ούτε το ποιος οργανισμός θα ηγηθεί της κοινοπραξίας – αυτός ο ρόλος θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση και θα είναι ιδιαίτερα τιμητικός. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι σαουδαραβικές αρχές σχεδιάζουν τη διάθεση έως και του 5% της Aramco στο χρηματιστήριο του Ριάντ και σε ένα ή περισσότερα στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή