Πλεόνασμα – έκπληξη για το 2016

Πλεόνασμα – έκπληξη για το 2016

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην περιοχή του 3,8%-4,1% του ΑΕΠ κινήθηκε, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. Το ακριβές μέγεθος ανακοινώνει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ και αναμένεται να επικυρώσει τη Δευτέρα η Eurostat. Ο στόχος του προγράμματος ήταν για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.

Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν χθες ότι –αντίθετα με τους ισχυρισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου– λιγότερο από 1 δισ. ευρώ ή περίπου 0,5% του ΑΕΠ από το μέγεθος αυτό έχει υπολογιστεί ότι είναι προσωρινού χαρακτήρα. Μεταξύ των προσωρινών μέτρων που επηρέασαν θετικά το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού του 2016 είναι το μέρισμα 300 εκατ. ευρώ της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς και η αύξηση των εσόδων από τη φορολογία των καυσίμων, λόγω δημιουργίας στοκ, ενόψει της αύξησης του ΕΦΚ. Μάλιστα, σημειώνεται ότι και φέτος θα υπάρξει υψηλό μέρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, επηρεάζοντας θετικά το πρωτογενές πλεόνασμα.

Αντίθετα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι πάνω από το μισό πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, δηλαδή περίπου 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ, οφείλεται σε μέτρα προσωρινού χαρακτήρα και όχι σε διατηρήσιμες διαρθρωτικές αλλαγές. Υπό αυτή την έννοια, το Ταμείο αμφισβητεί ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μετά είναι εφικτός και υποστηρίζει ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα.

Για τον ακριβή προσδιορισμό του πλεονάσματος που θα ανακοινωθεί σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ανταλλαγή στοιχείων με τη Eurostat μέχρι την τελευταία στιγμή. Υπό εξέταση ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, αν το κόστος κατασκευής των αυτοκινητοδρόμων θα έπρεπε να καταχωριστεί στο 2016, περιορίζοντας το πρωτογενές αποτέλεσμα προς το 3,8% του ΑΕΠ ή στο 2017, ανεβάζοντάς το ώς το 4,1% του ΑΕΠ.

Ο έλεγχος υπήρξε εξαντλητικός σύμφωνα με τις πηγές και ώς το τέλος ήταν υπό εξέταση το ακριβές μέγεθος που επρόκειτο να ανακοινωθεί σήμερα. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα αφορούν το έλλειμμα και το χρέος σύμφωνα με τα στατιστικά πρότυπα της Ευρώπης, τα οποία είναι ελαφρώς διαφορετικά από τα στοιχεία κατά πρόγραμμα. Θα προκύπτει πάντως και το πρωτογενές πλεόνασμα κατά πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή