Notebook

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδιόρατες προσφορές

Μπορεί αύριο να είναι η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και σε όλη την ελληνική επικράτεια να συμβαίνουν αναγνωστικές δράσεις από φορείς και ιδιώτες, κάθε Παρασκευή, όμως, για τον Δήμο Νεάπολης – Συκεών της Θεσσαλονίκης είναι ημέρα του βιβλίου. Εθελοντές της ομάδας «Διάβασέ μου» επισκέπτονται εκ περιτροπής τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας των δύο περιοχών και διαβάζουν αποσπάσματα βιβλίων στους ηλικιωμένους, πολλοί εκ των οποίων είχαν χάσει τη διάθεσή τους για οτιδήποτε, όπως μας πληροφορεί ρεπορτάζ της Μαρίας Σοβιτσλή στη «Μακεδονία» (15/4/2017). Μικρές, αδιόρατες προσφορές…

ΑΣΚΤ, ΠΙΟΠ για τους «μικρούς»

Αύριο, σε όλη τη χώρα, εορτάζεται το βιβλίο με πλείστες όσες δράσεις, και ευτυχώς δόθηκε η απαραίτητη σημασία στους μικρούς αναγνώστες, που αποτελούν, έτσι κι αλλιώς, τη βιβλιοφιλική μαγιά τού αύριο. Η ΑΣΚΤ ανοίγει τα εργαστήριά της για δωρεάν εικαστικά μαθήματα στους μικρούς «καλλιτέχνες», με παράλληλη ανάγνωση παιδικής λογοτεχνίας στην ανακαινισμένη βιβλιοθήκη της σχολής στην οδό Πειραιώς, ενώ στο Πολιτιστικό Ιδρυμα του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς και στο παράρτημά του στη Στοά Σπυρομήλιου, στο κέντρο της Αθήνας, στις 11.30, η «παραμυθού» του ΠΙΟΠ, Εύη Γεροκώστα, διαβάζει τρεις εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους ιστορίες.

Ο ζηλιάρης Προυστ

Τα τρία εκατομμύρια στερλίνες αναμένεται να αγγίξουν τα 100 χειρόγραφα σπουδαίων Γάλλων συγγραφέων που δημοπρατούνται στο Παρίσι, στις 26 Απριλίου. Ανήκουν στον Ζαν Μπονά, που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους σπάνιων χειρογράφων της γαλλικής λογοτεχνίας στον κόσμο. Τα γράμματα και τα ημερολόγια αποκαλύπτουν τα μυστικά των Φλομπέρ, Ουγκώ και Προυστ. Μεταξύ των επιστολών, ο Προυστ γράφει προς τον γιο του ιδιοκτήτη του σπιτιού του, στον οποίον παραπονιέται για τους γείτονές του: «Οι γείτονες κάνουν έρωτα κάθε δύο μέρες με τέτοια φρενίτιδα, που ζηλεύω»!

Σίλβια Πλαθ vs Τεντ Χιουζ

Ηταν από τους πιο διάσημους και πιο καταστροφικούς γάμους στην ιστορία της λογοτεχνίας. Ο λόγος, για τη Σίλβια Πλαθ και τον Τεντ Χιουζ. Η Αμερικανίδα ποιήτρια δέχθηκε βία από τον Βρετανό δαφνοστεφή ποιητή, δύο ημέρες προτού εκείνη αποβάλει το δεύτερο παιδί τους. Αυτά αποκαλύπτει αλληλογραφία, που για πρώτη φορά βλέπει το φως της δημοσιότητας, μεταξύ της Πλαθ και της ψυχιάτρου της, Ρουθ Μπάρνχαουζ, της περιόδου 18/2/1960 – 4/2/1963, περίοδος εν γένει άγνωστη για μελετητές και αναγνώστες. Μεταξύ άλλων αποκαλύψεων, η ποιήτρια αναφέρει ότι ο σύζυγός της τής είχε ευχηθεί να πεθάνει. Ο Χιουζ, μετά τον θάνατο της Πλαθ, κατέστρεψε όλο το προσωπικό αρχείο της Πλαθ, διότι, όπως είπε, ήθελε να προστατεύσει τα παιδιά τους.

«Αγαπητέ κόσμε…»

Η επτάχρονη Μπάνα Αλάμπεντ, που αναγκάστηκε με την οικογένειά της να εγκαταλείψει το Χαλέπι της Συρίας και απέκτησε τεράστιο κοινό στο Twitter (368.000 followers), πρόκειται να εκδώσει ένα memoir για το μεγάλο της ταξίδι στη δική της γη της επαγγελίας, από τον διάσημο οίκο Simon & Schuster, το ερχόμενο φθινόπωρο. Σύμφωνα με δηλώσεις της ίδιας, ελπίζει ότι το βιβλίο της «θα ωθήσει τον κόσμο να κάνει κάτι για τα παιδιά και τους ανθρώπους της Συρίας και να φέρει ειρήνη για τα παιδιά σε όλο τον εμπόλεμο κόσμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή