Perroquet Tranquille: Φραγκοσυριανά μαγειρέματα

Perroquet Tranquille: Φραγκοσυριανά μαγειρέματα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θέση: Περίπου 10 χιλιόμετρα από την Ερμούπολη είναι η Ντελαγκράτσια – κοινώς Ποσειδώνια, περιοχή που φημίζεται για τα παλιά αρχοντικά και τα πυργόσπιτα της. Το μπιστρό βρίσκεται στα 200 μέτρα από τη θάλασσα και τη μικρή αμμουδερή παραλία Φετουρή.

Η ατμόσφαιρα: Ενα χαριτωμένο, παλιό αγροτόσπιτο, μεταμορφώθηκε σε νοικοκυρεμένο, χειροποίητο χώρο φροντισμένο μέχρι τη παραμικρή λεπτομέρεια – ακόμα και το μασσαλιώτικο μοσχοσάπουνο για τα χέρια στο μπάνιο, μοσχοβολάει ελαιόλαδο, μέλι και λεβάντα. Γουστόζικη, δροσερή βεράντα – cozy και η μικρή εσωτερική σάλα – συνδυάζει την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με το ρουστίκ του γαλλικού νότου. Ξαφνικά αυτή η γωνιά της Ντελαγκράτσιας έχει τόσες ομοιότητες με το Lourmarin και την εξοχή της Προβηγκίας.

Perroquet Tranquille: Φραγκοσυριανά μαγειρέματα-1

Το φαγητό: Ο Μαρκ Bocquet γεννήθηκε στη Λυών και μεγάλωσε στη Τουλόν τρώγοντας θαλασσινή κουζίνα, ανάλαφρα γαλλική, με πρώτη ύλη ηλιόλουστη, αρωματική, της Μεσογείου. Ο γάμος του με τη Ρίκα, Συριανή απ’ τη μεριά της μαμάς της, θύμιζε κάπως το πάντρεμα της φράγκικης κουλτούρας με το κυκλαδίτικο στοιχείο, στο πολιτισμικό χωνευτήρι της Σύρου. Στη κουζίνα του Perroquet όμως σπάνια επιτρέπονται τέτοια παντρέματα. Μπορεί να μοιάζουν τα υλικά των δυο πολιτισμών και να είναι οικείες οι γεύσεις, όμως απ’ τις μαρμίτες τους βγαίνουν αποκλειστικά τα φράγκικα: μπλανκέτες και μπουργκινιόν, κις λορέν και moules frites (μύδια αχνιστά με τηγανητές πατάτες). Μαγειρικά η Ελλάδα «συμμετέχει» μόνο με ορισμένα υλικά, όπως κάποια συριανά κρέατα, μπαγκέτες, φρούτα και ζαρζαβατικά. Τα τυριά και τα αλλαντικά ταξιδεύουν από τη πατρίδα του Μαρκ, το ίδιο και οι μουστάρδες (φλογερές ντιζονέζικες), τα αγγουράκια κορνισόν, τα μπαχαρικά, το αλάτι της Guerande. Δεν είναι οι τεχνικές που χαρακτηρίζουν τα πιάτα τους, αλλά η ψυχή, η νοστιμιά, η σπιτίσια αίσθηση.

Perroquet Tranquille: Φραγκοσυριανά μαγειρέματα-2

Πηγαίνω συχνά, από το 2015 που πρωτοάνοιξε και η κουζίνα του γίνεται όλο και καλύτερη. Αν η Ρίκα σας προτείνει πιάτο ημέρας να το προτιμήσετε, κάτι καλό θα έχουν σκαρφιστεί. Για χαλαρό τσιμπολόγημα συνοδεύστε το κρασί σας με ένα ωραίο πλατό με γαλλικά τυριά ή αλλαντικά, ή με το πολύ πετυχημένο σπιτικό πατέ χοιρινού του Μαρκ. Επίσης, χορταστικές σαλάτες, με κορυφαία αυτή με το ζεστό κατσικίσιο τυρί και τα καραμελωμένα αχλάδια, και η εξίσου δημοφιλής πατατοσαλάτα με σκουμπρί. Εξαιρετικές είναι και οι τάρτες (βλ. κις λορέν, τάρτα πράσου, σπανακιού, κ.λπ.), κι ένα από τα πιο δροσερά ορεκτικά τους είναι οι ντομάτες φαρσί με τόνο, βραστό αυγό και μαγιονέζα με συνταγή από τη Νίκαια. Ωραιότατη εκδοχή steak tartare και πολύ καλό ψήσιμο στο bavette (flank steak) με πλούσια σος ροκφόρ. Για τους ψαροφάγους προτείνω τον φρέσκο κόκκινο τόνο με τσάτνεϊ μήλου και κουλί ντομάτας.

Perroquet Tranquille: Φραγκοσυριανά μαγειρέματα-3

Ο λογαριασμός: Από 7,5-16€ οι ποικιλίες και το γεύμα 20-30€/άτομο με ποτήρι κρασί.

Η κάβα: Μικρή και περιεκτική. Δικές τους εισαγωγές από τη Γαλλία, εκ των οποίων και δύο-τρία εναλλακτικά ροζέ για τα οποία φημίζεται η Προβηγκία. Ακόμα υπάρχουν eau de vie, παστίς, αρμανιάκ και κονιάκ. Ζητήστε να σας ετοιμάσουν ένα Kir με το λευκό κρασί Bourgogne Aligoté με το οποίο φτιάχνεται παραδοσιακά το δημοφιλές γαλλικό κοκτέιλ.

Επιπλέον πληροφορίες: Τα πρωινά σερβίρουν και brunch – αυθεντικότατα croque madame και monsieur, σούπερ χυμοί και θρεπτικά smoothies με φρέσκα εποχικά φρούτα και μυρωδικά! Συνδυάστε το γεύμα σας με μια βόλτα στην αρχοντική Ντελαγκράτσια, ή με βουτιά σε μια από τις κοντινές αμμουδερές παραλίες: Κόμητο, Αγκαθωπές, Φετουρί.

Perroquet Tranquille,

Ποσειδωνία, Σύρος,

Τ/ 2281 045700

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή