Φάρμακα ίσως βάλουν φρένο στην άνοια

Φάρμακα ίσως βάλουν φρένο στην άνοια

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι κατάφεραν να βρουν φαρμακευτικά σκευάσματα εναντίον όλων των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων. Το 2013 ομάδα του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου κατάφερε να αποτρέψει τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων σε ζώα για πρώτη φορά, αλλά η ουσία που χρησιμοποιήθηκε κρίθηκε ακατάλληλη για τους ανθρώπους, καθώς προκαλούσε οργανική ανεπάρκεια. Σήμερα, δύο νέα φάρμακα βρέθηκαν ότι έχουν εξίσου προστατευτική δράση στον εγκέφαλο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ανθρώπους. «Είναι πραγματικά συγκλονιστικό συμπέρασμα», επισημαίνει η καθηγήτρια Τζιοβάνα Μαλούτσι της μονάδας τοξικολογίας MRC του Λέστερ. Η ίδια επιθυμεί να αρχίσει δοκιμές σε πάσχοντες από άνοια σύντομα και ελπίζει ότι θα γνωρίζει αν τα φάρμακα είναι αποτελεσματικά μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια.

Η νέα προσέγγιση εστιάζεται στη φυσική άμυνα που έχουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Οταν ένας ιός επιτεθεί εναντίον ενός εγκεφαλικού κυττάρου δημιουργείται μία σώρευση πρωτεϊνών. Τα κύτταρα θέτουν εκτός λειτουργίας όλη την πρωτεϊνική τους παραγωγή για να ανακόψουν την πορεία και μετάδοση του ιού. Πολλές νευροεκφυλιστικές νόσοι αφορούν την παραγωγή λανθασμένων πρωτεϊνών που πυροδοτούν τους ίδιους μηχανισμούς με καταστρεπτικά αποτελέσματα. Πολλά κύτταρα θέτουν επί μακρόν εκτός λειτουργίας την παραγωγή πρωτεϊνών και καταλήγουν να πεθαίνουν από ασιτία. Η διαδικασία, η οποία επαναλαμβάνεται σε όλους τους νευρώνες του εγκεφάλου, μπορεί να καταστρέψει την κίνηση, τη μνήμη, ακόμα και να οδηγήσει σε θάνατο.

Στην αρχική κλινική δοκιμή οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν μία ουσία η οποία απέτρεπε τον μηχανισμό άμυνας από το να λειτουργήσει. Ετσι παρεμπόδισε την πρόοδο της ασθένειας των πριονίων στα ποντίκια και ήταν η πρώτη φορά που οποιαδήποτε νευροεκφυλιστική ασθένεια σταμάτησε σε οποιοδήποτε ζώο. Επιπλέον, άλλες μελέτες έδειξαν ότι η προσέγγιση αυτή μπορεί να σταματήσει μία ευρεία γκάμα από νευροεκφυλιστικά νοσήματα.

Πιο έξυπνα ποντίκια

Την ίδια στιγμή, επιστήμονες στις ΗΠΑ κατάφεραν να ξανανιώσουν τον εγκέφαλο γερασμένων ποντικιών και να βελτιώσουν τις λειτουργίες της μάθησης και της μνήμης τους, χορηγώντας στα πειραματόζωα μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο αίμα του ανθρώπινου ομφάλιου λώρου. Τα πειραματόζωα ξανάνιωσαν και έγιναν πιο έξυπνα. Είναι η πρώτη φορά που μια ανθρώπινη πρωτεΐνη έχει αυτό το αποτέλεσμα. To εντυπωσιακό επίτευγμα μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στην ανάπτυξη νέων αντιγηραντικών θεραπειών για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, αλλά και θεραπειών για νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή νευρολογίας Τόνι Γουίς-Κορέι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature. Οι ερευνητές χορήγησαν στα γερασμένα ποντίκια πλάσμα ανθρωπίνου αίματος. Το αίμα που προερχόταν από ηλικιωμένους ανθρώπους δεν βοήθησε καθόλου, αλλά το αίμα από τους νέους είχε πολύ θετικό αντίκτυπο στα ηλικιωμένα ποντίκια. Αναζητώντας ποιο συστατικό του νεανικού ανθρωπίνου αίματος είναι αυτό που έχει τη δυνατότητα να ξανανιώνει τον γερασμένο εγκέφαλο των ζώων, οι ερευνητές απομόνωσαν μια πρωτεΐνη, την ΤΙΜΡ2. Μετά τη χορήγηση αποκλειστικά της ΤΙΜΡ2, που φαίνεται να ξανανιώνει κυρίως τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, τα πειραματόζωα εμφάνισαν σημαντική βελτίωση στα τεστ μάθησης και μνήμης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή