ORIS Big Crown 1917 Limited Edition

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι πρόσφατα στην Oris θεωρούσαν ότι το πρώτο τους ρολόι αεροπορίας ήταν το Big Crown του 1938, ένα εμβληματικό μοντέλο, το οποίο πήρε το όνομά του από την υπερμεγέθη κορόνα του. Μία όμως νέα έρευνα στα αρχεία της εταιρείας στο Hölstein –μόνιμη έδρα της Oris από την ίδρυσή της, το 1904– αποκάλυψε μία διαφορετική αλήθεια. Η Oris κατασκεύασε τα πρώτα της ρολόγια για πιλότους στις αρχές της δεκαετίας του 1910!

ORIS Big Crown 1917 Limited Edition-1

Σε έναν παλιό κατάλογο απεικονιζόταν ένα ρολόι τσέπης με ένα αεροπλάνο Blériot σκαλισμένο στην κάσα του. Ο Γάλλος αεροπόρος Louis Blériot ήταν ο θρυλικός πιλότος που πραγματοποίησε την πρώτη πτήση πάνω από τη Μάγχη, στις 25 Ιουλίου 1909. Κατά την ίδια έρευνα αποκαλύφθηκε ότι το ρολόι που φέρεται ως το πρώτο pilot μοντέλο χειρός της Oris ήταν και ένα από τα πρώτα ρολόγια χειρός που κατασκεύασε η ελβετική εταιρεία. Η στρογγυλή κάσα του από μπρούντζο διέθετε μεγάλη κορόνα και το καντράν του ήταν από αλουμίνιο. Επρόκειτο ουσιαστικά για ένα ρολόι τσέπης με μεταλλικούς βραχίονες σε σχήμα θηλειάς κολλημένους πάνω στην κάσα για να περνάει το δερμάτινο λουρί. Αυτή ήταν η πιο δημοφιλής πρακτική που ακολουθούσαν οι αξιωματικοί και οι πιλότοι κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου για να φέρουν επάνω τους τα ρολόγια.

ORIS Big Crown 1917 Limited Edition-2

Σε ανάμνηση του πρώτου εκείνου ρολογιού αεροπορίας η Oris παρουσίασε στην Παγκόσμια Έκθεση της Βασιλείας Baselworld 2017 το Big Crown 1917 Limited Edition. Σχεδιαστικά είναι πολύ κοντά με το πρωτότυπο. Διαθέτει την ίδια ογκώδη κορόνα σε σχήμα κρεμμυδιού, τους ίδιους αραβικούς αριθμούς που συνηθίζονταν στις αρχές του 20ού αιώνα, το ίδιο θολωτό κρύσταλλο, ακόμη και το παλιό λογότυπο της Oris.

ORIS Big Crown 1917 Limited Edition-3

Μηχανικά ωστόσο υποστηρίζεται από έναν ολοκαίνουριο αυτόματο μηχανισμό, τον Calibre 732, που είναι βασισμένος στον Sellita SW 200-1. Η ειδική κατασκευή του επιτρέπει τη ρύθμιση της ώρας μόνο εφόσον πιέζει κανείς το μπουτόν στο 2, μία ιδιοτροπία που είχε και το πρωτότυπο μοντέλο.

ORIS Big Crown 1917 Limited Edition-4

Αν και η vintage αισθητική του παραπέμπει στις πρώτες ημέρες των ρολογιών χειρός, το Big Crown 1917 Limited Edition είναι κατά τα άλλα ένα απολύτως σύγχρονο ρολόι. Η κάσα του από γυαλισμένο ανοξείδωτο ατσάλι έχει διάμετρο 40 mm, είναι στεγανή μέχρι 50 μ. και εφαρμόζει στον καρπό με ένα όμορφο περικάρπιο από καφέ δέρμα. Το θολωτό του κρύσταλλο είναι από αντι-αντανακλαστικό κρύσταλλο ζαφειριού, ενώ οι αραβικοί αριθμοί και οι μπλε ατσάλινοι δείκτες φέρουν φωσφορίζουσα επίστρωση Super-LumiNova®.

ORIS Big Crown 1917 Limited Edition-5

Η βιδωτή πλάτη της κάσας φέρει ανάγλυφο το ιστορικό σήμα «OWC» (Oris Watch Company), το οποίο χρησιμοποιούσε η εταιρεία ως σφραγίδα ποιότητας για τα ρολόγια που ήταν κατασκευασμένα από χρυσό 18Κ, καθώς και τον αύξοντα αριθμό της περιορισμένης έκδοσης, η οποία αποτελείται από μόνο 1.917 αντίτυπα.

ORIS Big Crown 1917 Limited Edition-6

Το ρολόι διατίθεται σε ειδική δερμάτινη θήκη ταξιδίου, στην οποία περιλαμβάνεται ένα δεύτερο δερμάτινο λουρί με δύο μεταλλικά πριτσίνια –όπως και το πρωτότυπο μοντέλο. Το Oris Big Crown 1917 Limited Edition θα κυκλοφορήσει στην αγορά τον Αύγουστο.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Rist Hellas (τηλ.: 2310-471155)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή