Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ λόγω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας

Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ λόγω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) προανήγγειλαν εμμέσως πλην σαφώς χθες τόσο η ΔΕΗ όσο και η ΡΑΕ, αναγνωρίζοντας ωστόσο αμφότερες ότι πρόκειται για κόστη που θα έπρεπε να αναλαμβάνει ο κρατικός προϋπολογισμός αλλά με πολιτική απόφαση έχουν μεταφερθεί στους καταναλωτές μέσω των τιμολογίων. Η ΔΕΗ με ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή δημοσιεύματα για επερχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια λόγω των ΥΚΩ, σημειώνει ότι έχει επωμιστεί το βάρη κοινωνικών πολιτικών και στο πλαίσιο μιας γνωστής πρακτικής αποφυγής του πολιτικού κόστους, αφέθηκε να συσσωρευθεί στη ΔΕΗ ένα συνολικό χρέος από το 2012 μέχρι και το 2015, της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ. Διευκρινίζει ότι πρόκειται για δαπάνες που έχει υποστεί η ΔΕΗ για επενδύσεις και για λειτουργικές δαπάνες στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (πετρέλαιο κ.λπ.), προκειμένου να είναι η τιμή του ρεύματος ίδια με αυτή της ηπειρωτικής χώρας, χωρίς να τις έχει ανακτήσει. «Η ΔΕΗ με την κοινωνική της ευαισθησία προτείνει η ανάκτηση αυτή να πραγματοποιηθεί με τον βέλτιστο τρόπο, ώστε να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών, η οποία και θα είναι πρόσκαιρη (περιορισμένου χρονικού ορίζοντα)» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, προαναγγέλλοντας εμμέσως αυξήσεις τιμολογίων.

Με την ίδια ανακοίνωση η ΔΕΗ αναγνωρίζει ότι υπάρχει στρέβλωση στη μεθοδολογία χρέωσης των ΥΚΩ, θέμα που ανέδειξε η «Κ» την περασμένη Κυριακή και τάσσεται υπέρ του εξορθολογισμού της. Τις στρεβλώσεις στις χρεώσεις των ΥΚΩ αναγνώρισε και η ΡΑΕ η οποία αναμένεται να εισηγηθεί προς το αρμόδιο υπουργείο αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους. «Οπου μπορούμε προσπαθούμε να προστατεύσουμε τον καταναλωτή από υπερβολικές και άδικες χρεώσεις. Υπάρχουν κενά» είπε αναφερόμενος στο θέμα των ΥΚΩ ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Νίκος Μπουλαξής, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής χθες. Τόνισε δε ότι η μετακύλιση του κόστους των ΥΚΩ στους καταναλωτές έγινε με πολιτική επιλογή και όχι με απόφαση της ΡΑΕ και εκφράζοντας εμμέσως τη διαφωνία του με αυτή, σημείωσε ότι «τα παραδείγματα που έχουμε από Ε.Ε. και διεθνώς είναι πως οι ΥΚΩ έχουν κρατική χρηματοδότηση». Συμπλήρωσε δε ότι με το νέο πακέτο που παρουσιάστηκε πρόσφατα από την Ε.Ε., τέτοιου είδους χρεώσεις πρέπει να αποκοπούν από το τιμολόγιο και να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό». Το κόστος των ΥΚΩ σε ποσοστό 90% περίπου (600-700 εκατ. ευρώ ετησίως) που πληρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά αντισταθμίζει το πετρέλαιο για την παραγωγή ρεύματος στα νησιά. Σημείωσε ότι η ΡΑΕ θα κάνει χρήση του δικαιώματος που της δίνει ο νόμος για επίσπευση των διασυνδέσεων των νησιών, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ομαλή ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή