Διχασμένη εμφανίζεται η ΕΚΤ για το QE

Διχασμένη εμφανίζεται η ΕΚΤ για το QE

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονος προβληματισμός και διάσταση απόψεων εκδηλώνεται στους κόλπους της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά την κατάλληλη χρονική στιγμή και τον ενδεδειγμένο τρόπο για να τερματισθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE). Αφορμή είναι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης, αλλά η ανησυχία για τους κραδασμούς από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και το ενδεχόμενο εξελίξεων που θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους δανεισμού χωρών της Ευρωζώνης φαίνεται ότι αποθαρρύνουν την ΕΚΤ.

Η βελτιωμένη εικόνα της οικονομίας της Ευρωζώνης προκαλεί τη διαφοροποίηση του Γάλλου Μπενουά Κερέ, μέλους του Δ.Σ., ο οποίος δήλωσε ότι δεν βλέπει πλέον κινδύνους για την οικονομία. Η δήλωσή του μπορεί να ερμηνευθεί ως παρότρυνση για μείωση ή τερματισμό του προγράμματος, μολονότι ο κ. Κερέ συγκαταλέγεται έως τώρα στους υποστηρικτές της ποσοτικής χαλάρωσης. Στο στρατόπεδο των πολέμιων του προγράμματος εντάσσονται κατά κύριον λόγο τα «γεράκια» της ΕΚΤ, οι παραδοσιακοί οπαδοί της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, με προεξάρχοντα τον Γερμανό επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, την επίσης Γερμανίδα Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, τον Κλάας Κνοτ, επικεφαλής της Τράπεζας της Ολλανδίας, τον Λουξεμβούργιο Ιβ Μερς, αλλά και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών των δύο βαλτικών χωρών.

Ενόψει της επόμενης συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 27 Απριλίου, οπότε και αναμένεται να διαμορφωθεί η ακριβής θέση της Τράπεζας σε ό,τι αφορά την οικονομία της Ευρωζώνης, τόσο ο κ. Κερέ όσο και ο Πίτερ Πράετ, επίσης μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας, διαπίστωσαν ότι έχει παγιωθεί η τάση ανάκαμψης της Ευρωζώνης. Μιλώντας από τις ΗΠΑ, όπου έχουν μεταβεί για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, οι δύο οικονομολόγοι της Τράπεζας επανέλαβαν ότι θα συνεχισθούν οι μηνιαίες αγορές ομολόγων αξίας 60 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, ενώ και πέραν αυτού τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα υφιστάμενα αρνητικά επίπεδα. Διαφώνησαν μόνο ως προς το κατά πόσον εξακολουθεί η οικονομία να κινδυνεύει από μια επιβράδυνση, με τον κ. Πράετ να επαναλαμβάνει τη θέση της Τράπεζας ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να συζητηθεί ο τερματισμός του προγράμματος, καθώς η οικονομία παραμένει αδύναμη. Ο κ. Πράετ διευκρίνισε ότι «βραχυπρόθεσμα για το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο φαίνεται να σημειώνεται ανάπτυξη, αλλά στη συνέχεια υπάρχουν κίνδυνοι υποχώρησης της οικονομίας».

Την ίδια θέση εξέφρασε και ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, επαναλαμβάνοντας ότι «η υφιστάμενη νομισματική πολιτική είναι η ενδεδειγμένη βάσει της εικόνας της οικονομίας και δεν πρέπει να αλλάξει προτού δούμε ισχυρές ενδείξεις πως ο πληθωρισμός μπορεί να διατηρηθεί σε επίπεδα πιο κοντά στον στόχο μας». Σε ό,τι αφορά το μέλλον και τον ενδεδειγμένο τρόπο για να ανακληθεί η άκρως αναπτυξιακή πολιτική, ο κ. Βιλερουά ντε Γκαλό τόνισε πως οι κινήσεις της ΕΚΤ πρέπει να διέπονται «από δύο βασικές αρχές: τη σύνεση και την αποτελεσματικότητα». Υπενθύμισε, έτσι, πως η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει εύθραυστη, ενώ ο πληθωρισμός, που σημειωτέον έχει υπερβεί το 1%, δεν θα μείνει σε επίπεδα κοντά στον στόχο του 2% εάν ανακληθούν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Τη διχογνωμία που έχει εκδηλωθεί επί του θέματος στους κόλπους της Τράπεζας είχε, άλλωστε, επιβεβαιώσει νωρίτερα με δηλώσεις του ο διοικητής της Τράπεζας της Εσθονίας, Αρντο Χάνσον. Μιλώντας στο Ταλίν, ο κ. Χάνσον χαρακτήρισε «απολύτως δικαιολογημένη» τη συζήτηση για τη μελλοντική έξοδο της ΕΚΤ από την άκρως αναπτυξιακή πολιτική της, καθώς προϋποθέτει εξαιρετικά σύνθετη τεχνική προετοιμασία. Εχει προηγηθεί προσπάθεια του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να αποθαρρύνει τις συζητήσεις για τον τερματισμό του QE, επικαλούμενος τα χαμηλά επίπεδα του πληθωρισμού, η άνοδος του οποίου οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή