Εκνευρισμός για την άδεια του δασάρχη Πειραιά

Εκνευρισμός για την άδεια του δασάρχη Πειραιά

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Δασαρχείο Πειραιά εξακολουθεί να καθυστερεί την αδειοδότηση της επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, με κάθε δυνατό τρόπο. Το Δασαρχείο Πειραιά, στο οποίο υπάγεται διοικητικά η έκταση, έχει αρνηθεί έως σήμερα να εκδώσει την πράξη χαρακτηρισμού, επικαλούμενο διάφορες διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Και όσοι νόμισαν ότι το θέμα θα έκλεινε μετά την τελευταία εγκύκλιο του κ. Φάμελλου πλανήθηκαν πλάνην οικτράν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος υπάλληλος ζήτησε και πήρε δεκαπενθήμερη άδεια. Το ίδιο έπραξε και ο αναπληρωτής του. Ετσι, η όποια απόφαση αναβάλλεται μέχρι την επιστροφή τους στην υπηρεσία. Η πληροφορία για τη νέα καθυστέρηση έφτασε και στο Μέγαρο Μαξίμου, προκαλώντας τον εκνευρισμό του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη (φωτ.). Τα νεύρα του υπουργού θα περάσουν γρήγορα. Οι εντυπώσεις, όμως, που προκαλεί η υπόθεση σε όποιον έχει την αφέλεια να σχεδιάσει επένδυση στην Ελλάδα θα έχουν διάρκεια.

Η τρόικα, όπως φαίνεται, θα έχει τον τελικό λόγο για τη διαμόρφωση και τις αρμοδιότητες της νέας ελεγκτικής μονάδας υπό τους οικονομικούς εισαγγελείς. Αν και οι τελευταίοι προσπαθούν να αποκτήσουν υπερεξουσίες, οι θεσμοί επιθυμούν η ανεξάρτητη αρχή να έχει τα ηνία των ελέγχων, και βοηθητικό ρόλο οι οικονομικοί εισαγγελείς. Ουσιαστικά, αυτό που επιθυμούν οι θεσμοί είναι να μην υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση στο έργο των ελεγκτών. Αυτό που προσπαθούν να προασπίσουν, ακόμα και με τη νέα μονάδα που φαίνεται ότι θα δημιουργηθεί, είναι να μην υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση είτε από το υπουργείο Οικονομικών είτε από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ελεγκτικός μηχανισμός

Στο δεύτερο δεκαήμερο του Mαΐου αναμένεται να «κατασκηνώσουν» στην Αθήνα οι αξιολογητές του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF). Στόχος τους, μαζί με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι να περάσουν από «κόσκινο» όλους εκείνους που έχουν καταθέσει προτάσεις στο πλαίσιο της χρηματοδότησης των επενδυτικών κεφαλαίων τους από το επενδυτικό κεφάλαιο που θα δημιουργήσει το ίδιο (fund-of-funds). Μέχρι σήμερα οι επαΐοντες έχουν συγκεντρώσει προτάσεις αρκετών δισ. ευρώ, αλλά η συνολική χρηματοδότηση δεν θα ξεπεράσει τα 400-450 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό, δεδομένου ότι προορίζεται αποκλειστικά για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στη χώρα, θεωρείται αστρονομικό.

Μειωμένα τουριστικά έσοδα το α΄ δίμηνο 2017

Αρνητικά ξεκίνησε το 2017 για τον ελληνικό τουρισμό σε επίπεδο εσόδων. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδoς σε σχέση με τα τουριστικά έσοδα για το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, τα οποία μειώθηκαν κατά 2,7%, φθάνοντας τα 309,9 εκατ. ευρώ. Eτσι χάθηκε για άλλη μια φορά για την Ελλάδα η ευκαιρία, αυτήν τη φορά στην αρχή της χρονιάς, να προσελκύσει υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου ξένους τουρίστες. Μάλιστα, οι επιδόσεις των τουριστικών εσόδων φέτος στο δίμηνο ήταν χειρότερες ακόμη και σε σύγκριση με τις αντίστοιχες επιδόσεις που είχε πετύχει η χώρα το ίδιο διάστημα του 2015.

Μέτρα ενίσχυσης τουριστικής οικονομίας

Tην ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων για τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ζητεί ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, ο οποίος τάσσεται υπέρ της πιλοτικής εφαρμογής μιας άτυπης ελεύθερης οικονομικής ζώνης, για παράδειγμα στη Λέσβο, της οποίας η οικονομία έχει πληγεί εξαιτίας των υψηλών προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Ο κ. Αντωνίου προτείνει την κινητροδότηση αεροπορικών εταιρειών και tour operators, που θα φέρουν τουρίστες στο νησί με τη μορφή της χρηματοδότησης μέσω προγραμμάτων συνδιαφήμισης. Τα κίνητρα, σημειώνει, πρέπει να είναι κλιμακούμενα και να σχετίζονται με την επιμήκυνση της σεζόν, την αύξηση της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης κ.λπ. Κατά τον πρόεδρο της Ενωσης, πρέπει να διατεθούν για φέτος 250.000 ευρώ, προκειμένου να εξασφαλισθούν 3 εβδομαδιαίες πτήσεις χαμηλού ναύλου των 185 θέσεων ανά πτήση, με εγγυημένη πληρότητα 85% για 30 εβδομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή