Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΦΡΑΣΗ ΓΙΑΝΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η ελπίδα για τα μελλούμενα

«Τα μακριά της μαλλιά/σκιάς αεράκι» είναι ο τίτλος της νέας ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του Μιχάλη Μανουσάκη στην αίθουσα τέχνης «έκφραση – γιάννα γραμματοπούλου».

Σε αυτήν την καινούργια έκθεση, η οποία αποτελεί συνέχεια της έκθεσης του 2015, ο γνωστός εικαστικός καταθέτει την ελπίδα του για τα μελλούμενα μέσω της ζωγραφικής. Σήμερα, ο ζωγράφος αναφέρεται στις παρουσίες των ανθρώπων, όπου σαν πάπλωμα τον συντροφεύουν και του ζεσταίνουν τον κρύο χρόνο που τείνει να ακυρώνει όνειρα και ελπίδες.

Πενήντα τέσσερα έργα μικρών διαστάσεων αποτελούν ένα patchwork και εικόνες άλλες, όπου γυναίκες μέσα από την αιωνιότητα του μεγαλείου τους, γαληνεύουν τον χρόνο και επαναπροσδιορίζουν αξίες και εφόδια για τη δημιουργική συνέχεια του καθενός μας. Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο, που περιέχει έργα και των 2 εκθέσεων, του 2015 και 2017, δείχνοντας την πορεία του καλλιτέχνη. Από τις νοητές γέφυρες, τον γενέθλιο τόπο και σήμερα τον μη γεωγραφικό χώρο των ανθρώπων που κατοικούν μέσα μας.

Ο Μιχάλης Μανουσάκης γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1953. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Δημοσθένη Κοκκινίδη. Παρουσίασε για πρώτη φορά τη δουλειά του το 1979. Εκτοτε έχει διοργανώσει 19 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 1994 μαζί με τους Μάριο Σπηλιόπουλο, Αντώνη Μιχαηλίδη, Βίκυ Τσαλαματά και Εδουάρδο Σακαγιάν κέρδισαν το βραβείο καλύτερου Εθνικού Περιπτέρου στη Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας.

​​Εγκαινιάζεται την Πέμπτη 27 Απριλίου, Βαλαωρίτου 9α, διάρκεια έως τις 3/6.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Με Βέρντι η «πρώτη» της ΕΛΣ στο «Νιάρχος»

Ο Μάκβεθ, η συναρπαστική όπερα του Τζουζέπε Βέρντι, είναι η πρώτη παραγωγή όπερας που θα παρουσιαστεί στη δοκιμαστική περίοδο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στην Κεντρική Σκηνή – Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος. Οι πέντε παραστάσεις θα δοθούν στις 23, 25, 27, 29 Απριλίου και 3 Μαΐου, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και Ηλία Βουδούρη, σκηνοθεσία Λορέντσο Μαριάνι και με τη συμμετοχή της Ορχήστρας, της Χορωδίας, μελών του Μπαλέτου της ΕΛΣ και διακεκριμένων Ελλήνων Μονωδών. Βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό του Σαίξπηρ, η σημαντικότερη νεανική όπερα του συνθέτη, μέσα από την έντονα δραματική μουσική της, προσφέρει σπάνια ψυχογραφήματα των βασικών ρόλων, του στρατηγού Μάκβεθ και της συζύγου του, δύο αδίστακτων χαρακτήρων που μετέρχονται κάθε μέσου προκειμένου να αναρριχηθούν στον θρόνο της Σκωτίας.

​​Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα

Σταύρος Νιάρχος,

Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα.

ΓΚΑΛΕΡΙ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ

Ενας εμβληματικός καλλιτέχνης του 20ού αιώνα

Πολλαπλά έργα του Robert Rauschenberg παρουσιάζει η γκαλερί Ζουμπουλάκη. Ο Αμερικανός Robert Rauschenberg υπήρξε ένας εμβληματικός καλλιτέχνης του 20ού αιώνα, συνεργάστηκε με πολλούς πρωτοπόρους εικαστικούς, επιστήμονες, χορευτές, συνθέτες και ακτιβιστές και δημιούργησε πολυδιάστατα έργα τέχνης. Τα πολλαπλά έργα που παρουσιάζονται αποτελούν εξαιρετικά δείγματα από τις συλλογές Bones & Unions, Horsefeathers Thirteen Series και Hoarfrost Editions που δημιούργησε ο καλλιτέχνης στο εργαστήριο Gemini G.E.L. τη δεκαετία του 1970. Τα συγκεκριμένα έργα παρουσιάστηκαν στην γκαλερί για πρώτη φορά το 1977. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν έργα από τη σειρά «Καλαμένια» του Νίκου Αλεξίου.

​​Διάρκεια: 27/4 – 13/5.

Πλατεία Κολωνακίου 20.

HALF NOTE

Τρεις θρύλοι της τζαζ

Το We Three, ένα τρίο κορυφαίων μουσικών της σύγχρονης jazz, εμφανίζεται στο Half Note Jazz Club. Aποτελείται από τον σαξοφωνίστα Dave Liebman, τον μπασίστα Steve Swallow και τον ντράμερ Adam Nussbaum.

​​Από την Παρασκευή 28/4 μέχρι

και  την Πρωτομαγιά, Τριβωνιανού 17, Μετς.

GAZARTE

Vassilikos

O πολυσχιδής Vassilikos (μουσικός, συνθέτης, στιχουργός) επιστρέφει για δύο ακόμη μοναδικές παραστάσεις. Τα τελευταία χρόνια έχουμε σπάνια την ευκαιρία να τον απολαύσουμε επί σκηνής, μιας και έχει επιλέξει να ζει και να δημιουργεί εκτός Ελλάδας.

​​Στη σκηνή του gazarte στις 28/4 και 5/5,

Βουτάδων 32-34, Γκάζι.

IANOS

Εφ’ όλης της ύλης

Με τον Μάριο Φραγκούλη συνομιλεί η δημοσιογράφος Τασούλα Επτακοίλη στην επόμενη εκδήλωση του κύκλου συναντήσεων που πραγματοποιούνται στο cafe του Ιανού. Το κοινό θα παρακολουθήσει μια συζήτηση για τη ζωή και την πορεία του ερμηνευτή, για την έμπνευση, το κοινό και την αναγνώριση, για τον ανταγωνισμό, τους φόβους και τις προσδοκίες του, για την τέχνη και την κοινωνία.

​​Την Τετάρτη 26 Απριλίου, στις 20.30,

Σταδίου 24. Είσοδος ελεύθερη.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Μουσικό θέατρο

Μια νέα παράσταση ήχου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φίλοι του μουσικού θεάτρου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το «Edward’s Dream» της Δήμητρας Τρυπάνη, σε παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής, είναι εμπνευσμένο από τον Εντουαρντ Χάυντ, τον διάσημο ήρωα από το «Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάυντ» του Ρόμπερτ. Λ. Στίβενσον.

​​Την Τετάρτη 26 Απριλίου στις 8.30 μ.μ.

Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Το Πρόσωπο και το Εργο

Το έργο του ιστορικού Γεώργιου Δερτιλή προβάλλει η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού σε μια συζήτηση του διακεκριμένου καθηγητή με τους ακαδημαϊκούς Σ. Θωμαδάκη, Ν. Μαρωνίτη, Α. Νταλαχάνη και Ε. Τουντασάκη. Η νέα σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Το Πρόσωπο και το Εργο», προβάλλει κάθε φορά το έργο και την προσωπικότητα ενός διακεκριμένου διανοούμενου, επιστήμονα, καλλιτέχνη.

​​Την Παρασκευή 28/4, στο Μέγαρο Μουσικής, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, στις 6.30 μ.μ.

ΠΙΟΠ

Γίνε βιβλιοδέτης

Το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει για 4η συνεχή χρονιά το εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης «Out of paper» για ενήλικες, στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος. Είκοσι πέντε άτομα θα παρακολουθήσουν τη διαδρομή από τον παπύρινο κύλινδρο στη δυτικού τύπου βιβλιοδεσία και θα μυηθούν στην τέχνη της βιβλιοδεσίας.

​​Στις 27/4, 4/5 και 11/5 (ώρες 17.00-19.00). Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή