«Φρένο» από IAAF λόγω Ισινμπάγεβα

«Φρένο» από IAAF λόγω Ισινμπάγεβα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν βοηθάει τη διαδικασία επιστροφής του ρωσικού στίβου στις διεθνείς διοργανώσεις η τοποθέτηση της Γελένα Ισινμπάγεβα ως επικεφαλής του ρωσικού οργανισμού κατά του ντόπινγκ (RUSADA), διεμήνυσε ο πρόεδρος της Ομάδας Δράσης της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου (IAAF) Ρούνε Αντερσεν.

Η λεγόμενη «Τσαρίνα των Αιθέρων», θεωρούμενη ως η γυναικεία έκδοση του Σεργκέι Μπούμπκα στο επί κοντώ, έχει αντιταχθεί ανοικτά στην ποινή αποκλεισμού του ρωσικού στίβου εδώ και 17 μήνες από διεθνείς αγώνες, ενώ είναι ευνοούμενη του συστήματος Πούτιν που ελέγχει στενά τον ρωσικό αθλητισμό και φέρεται να είναι υπεύθυνο για το πιο εκτεταμένο πρόγραμμα ντοπαρίσματος αθλητών και απόκρυψης των παρανομιών του μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ (WADA).

Ο κ. Αντερσεν αντέδρασε στην επιλογή της ρεκορντγούμαν του επί κοντώ στην ηγεσία του RUSADA, θυμίζοντας ότι η Ισινμπάγεβα όχι μόνο χαρακτήρισε την ανεξάρτητη έρευνα Μακλάρεν (που απέδειξε τις ρωσικές παρανομίες) αβάσιμη «χωρίς καν να την έχει διαβάσει η ίδια», αλλά και έσπευσε να τα βάλει με τους συμπατριώτες της αθλητές που τόλμησαν να σπάσουν τον κώδικα σιωπής των ρωσικών αρχών και έχουν αναγκαστεί να διαφύγουν από τη Ρωσία φοβούμενοι για τη ζωή τους.

Ο κ. Αντερσεν διερωτήθηκε πώς θα ενισχυθεί η προσπάθεια συμμόρφωσης του RUSADA στις επιταγές του WADA εάν τίθεται επικεφαλής του κάποια η οποία έχει αρνηθεί να υπογράψει δέσμευση υπέρ του καθαρού αθλητισμού. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έτσι ξεμακραίνει η επιστροφή των Ρώσων στους διεθνείς στίβους.

Η απάντηση της ρωσικής πλευράς δόθηκε εκ στόματος της άλτριας Τατιάνα Λεμπεντέβα, που έσπευσε ως αυτόκλητη συνήγορος της Ισινμπάγεβα να κατηγορήσει την IAAF για προσπάθεια εξυπηρέτησης ιδίων συμφερόντων βάλλοντας κατά της Ισινμπάγεβα. Η Λεμπεντέβα, που συνελήφθη κατά τον επανέλεγχο των δειγμάτων της από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου να έχει κάνει χρήση αναβολικών και της αφαιρέθηκαν τα αργυρά μετάλλιά της στο μήκος και στο τριπλούν, απέδωσε τις δηλώσεις του κ. Αντερσεν στο ότι η Ισινμπάγεβα είναι «ενοχλητική για την ομοσπονδία και τον πρόεδρό της, Σεμπάστιαν Κόου».

«Οταν απαγορεύθηκε στους [Ρώσους] αθλητές να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς, η Γελένα υπερασπίστηκε τους αθλητές και επέκρινε τον Κόου, είναι ενοχλητική γι’ αυτούς. Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς θέλει η IAAF; Είναι περίεργο που ήρθε στο προσκήνιο η τοποθέτηση της Ισινμπάγεβα μερικούς μήνες μετά. Αυτό αποδεικνύει πως αναζητούν κάποιον για να τον δείχνουν με το δάχτυλο».

Η Ισινμπάγεβα είχε εξαρχής προξενήσει αντιδράσεις με την τοποθέτησή της στην ηγεσία του RUSADA από τον περασμένο Δεκέμβριο, αποχώρησε από τη θέση και επανατοποθετήθηκε εκεί τον περασμένο μήνα παρά την ξεκάθαρη διαφωνία του WADA. Είναι πρακτικά αδύνατο να μην τα έχει αυτά υπόψη της η Λεμπεντέβα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή