Στο εδώλιο Shell και Eni για μίζες στη Νιγηρία

Στο εδώλιο Shell και Eni για μίζες στη Νιγηρία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον της ιταλικής Δικαιοσύνης βρίσκονται οι πετρελαϊκοί κολοσσοί Royal Dutch Shell και Eni, που ενδέχεται να δικαστούν για διαφθορά στην εκμετάλλευση ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου της Αφρικής. Δικαστήριο του Μιλάνου εγκαινίασε χθες διαδικασία προκαταρκτικών ακροάσεων κεκλεισμένων των θυρών που αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες και θα κρίνει αν απαγγελθούν κατηγορίες για διαφθορά στους δύο κολοσσούς. Το θέμα αφορά ποσό ύψους 1,3 δισ. δολ. που κατέβαλαν οι Shell και Eni στην κυβέρνηση της Νιγηρίας το 2011, προκειμένου να εξασφαλίσουν το δικαίωμα εκμετάλλευσης ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου της Αφρικής, του OPL 245, στο οποίο υπολογίζεται ότι βρίσκονται εννέα δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, αξίας περίπου 500 δισ. δολ. με σημερινές τιμές.

Η πρόσβαση στο εν λόγω κοίτασμα θα οδηγούσε σε αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου της Shell κατά το 1/3 και της Eni κατά 2/3. Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τους δύο κολοσσούς και μεγάλο αριθμό στελεχών της Eni, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, ότι γνώριζαν πως το μεγαλύτερο μέρος του εν λόγω ποσού, και συγκεκριμένα το 1,1 δισ. δολ., προοριζόταν για την εταιρεία Malabu που είχε συνάψει σχετικό συμβόλαιο με την προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας έναντι μικρού ποσού. Η εν λόγω εταιρεία ανήκει, όμως, στον Νιγηριανό Νταν Ετέτε, πρώην υπουργό Πετρελαίου, που έχει καταδικαστεί στη Γαλλία για «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος.

Κι ενώ αρνείτο επί χρόνια ότι γνώριζε για την εμπλοκή του Ετέτε στην υπόθεση, ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός Shell αναγκάστηκε να παραδεχθεί προ ημερών ότι είχε δοσοληψίες μαζί του «θέλοντας και μη». Η οργάνωση κατά της διαφθοράς Global Witness είχε δημοσιοποιήσει εμπιστευτικά emails ενός πρώην στελέχους της Shell. Η εν λόγω οργάνωση μιλάει για «ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της ιστορίας στον πετρελαϊκό κλάδο», που θα λειτουργήσει ως προειδοποίηση για οποιαδήποτε εταιρεία του κλάδου εμπλέκεται σε διαφθορά. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, σχετικές έρευνες διεξάγονται όχι μόνον στην Ιταλία και στη Νιγηρία αλλά συνολικά σε έξι χώρες. Εχουν, άλλωστε,«παγώσει» τραπεζικοί λογαριασμοί άνω των 100 εκατ. δολ. που διατηρούσαν οι δύο κολοσσοί σε τράπεζες της Ελβετίας και της Βρετανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή