ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικές εκλογές: Τι έδειξαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

REUTERS,AP

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ηγείται της κούρσας του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της 23ης Απριλίου στη Γαλλία ο ανεξάρτητος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν με 24,5%, σύμφωνα με δύο σημερινές δημοσκοπήσεις - της Ifop Fiducial και της Odoxa - που δόθηκαν στη δημοσιότητα την επομένη της τρομοκρατικής επίθεσης κατά αστυνομικών στο Παρίσι.

Δεύτερη ακολουθεί η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, η οποία με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας της Odoxa για λογαριασμό του Le Point μετά τα συμβάντα της νύχτας της Πέμπτης, κέρδισε μία ποσοστιαία μονάδα, αγγίζοντας το 23%. Η Ifop Fiducial την τοποθετεί στο 22,5%.

Τρίτος ακολουθεί με ποσοστό που κυμαίνεται ανάμεσα στο 19 και 19,5%, ο υποψήφιος της γαλλικής Δεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν. Τέταρτος στην προτίμηση των ψηφοφόρων είναι ο αριστερός υποψήφιος, Ζαν - Λουκ Μελανσόν, με 18,5 - 19%.

Στον β' γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου, ο Μακρόν προβλέπεται ότι θα επικρατήσει άνετα επί της Λεπέν με ποσοστό τουλάχιστον 60% έναντι ενός 39% της αντιπάλου του.

«Ο Μακρόν έχει καλές πιθανότητες να έρθε πρώτος στον α' γύρο και κατ' επέκταση είναι μάλλον απίθανο να αποκλειστεί», σχολίασε ο Γκαελ Σλίμαν της Odoxa.

Ισοψηφία Μακρόν - Λεπέν σε δημοσκόπηση της BVA

Σε τρίτη δημοσκόπηση του BVA, η οποία διενεργήθηκε μεταξύ 20ης και 21ης Απριλίου, δηλαδή τη νύχτα της επίθεσης, Μακρόν και Λεπέν εμφανίζονται ισόψηφοι με 23%. Ο Ζαν - Λουκ Μελανσόν ακολουθεί στην τρίτη θέση με 19,5%, αφήνοντας τέταρτο τον Φιγιόν με 19%.

Ως προς την προβλεπόμενη συμμετοχή του εκλογικού σώματος στην αναμέτρηση της Κυριακής το BVA αναφέρει ότι θα κυμανθεί στο 76 με 80%.

 

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ