Προκήρυξη για 20 διευθυντές στα υπουργεία

Προκήρυξη για 20 διευθυντές στα υπουργεία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίσημη έναρξη χθες του νέου συστήματος επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, καθώς δημοσιεύθηκε η προκήρυξη για τις πρώτες είκοσι θέσεις γενικών διευθυντών σε όλα τα υπουργεία.

Η προκήρυξη δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς πρόκειται για οριζόντιες θέσεις –απαραίτητες για τη λειτουργία όλων των υπουργείων–, ενώ οι υπόλοιπες θα προκηρύσσονται σταδιακά από τα ίδια τα υπουργεία μόλις ολοκληρωθούν και εγκριθούν τα νέα τους οργανογράμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως πού υπηρετούν, να διεκδικήσουν τις συγκεκριμένες θέσεις, καθώς μοριοδοτούνται τα τυπικά τους προσόντα και η προϋπηρεσία τους. Εν συνεχεία, οι επικρατέστεροι κρίνονται μέσω δομημένης συνέντευξης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται από τη Δευτέρα και σταδιακά θα έχουν προκηρυχθεί όλες οι οριζόντιες θέσεις διοικητικού, οικονομικού και κάποιες με αρμοδιότητες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για όλα τα υπουργεία.

Η μοριοδότηση των προσόντων των υποψηφίων θα γίνει από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, τα μέλη του οποίου προέρχονται από το ΑΣΕΠ, το ΝΣΚ, το ΕΚΔΔΑ και τον γενικό γραμματέα του αρμόδιου υπουργείου.

Η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων θα είναι «ανοικτή» για περίπου είκοσι ημέρες. Μόλις ολοκληρωθεί, θα ξεκινήσει η καταγραφή των προσόντων των υποψηφίων και η μοριοδότησή τους. Εν συνεχεία, οι πέντε «καλύτεροι» για κάθε προκηρυχθείσα θέση θα υποβληθούν στη διαδικασία της δομημένης συνέντευξης, η οποία θα διεξαχθεί βάσει των κανονισμών που έχουν καταγραφεί στο ειδικό εγχειρίδιο που έχει παρουσιάσει η «Κ».

Μόλις ολοκληρωθούν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, περί τα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με την εκτίμηση αρμοδίων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, θα προκηρυχθούν σταδιακά και οι υπόλοιπες θέσεις γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών.

Η εκκίνηση του νέου συστήματος επιλογής προϊσταμένων αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο ως προς τον αριθμό των αιτήσεων που θα υποβληθούν όσο και ως προς την πρακτική εφαρμογή του. Και τούτο διότι η τελευταία φορά που έγιναν «κρίσεις» σε κάποιους φορείς του Δημοσίου ήταν το 2010 βάσει του Ν. 3839/2010, ενώ σε κάποιους φορείς έχουν να διεξαχθούν «κρίσεις» πάνω από μία δεκαετία.

Οι πρώτες είκοσι θέσεις που προκηρύχθηκαν χθες αφορούν κατά περίπτωση γενικές διευθύνσεις οικονομικών υπηρεσιών, διοικητικών υπηρεσιών, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, υπηρεσιών πληροφορικής και ανθρωπίνου δυναμικού στα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας, Παιδείας, Εργασίας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Υγείας, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή