«Εμφύλιος» για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα

«Εμφύλιος» για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαρακώματα έχει οδηγήσει γιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες Υγείας το προσχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Αιτία «πολέμου» είναι οι προτεινόμενες διατάξεις για την αναβάθμιση του ρόλου μη ιατρών –όπως μαίες, επισκέπτες Υγείας και νοσηλευτές– στο νέο σύστημα. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εξέφρασαν από την αρχή τις αντιρρήσεις τους στο θέμα, φέρνοντας ως παράδειγμα τη δυνατότητα που δίνεται στις μαίες για συνταγογράφηση για τη λήψη κολπικού και τραχηλικού υγρού (τεστ Παπανικολάου). Οπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος, «είναι απαράδεκτο να γίνεται συνταγογράφηση από τις μαίες, οι οποίες είναι συνεργάτιδες των ιατρών και όχι αυτενεργούσες, καθώς επίσης είναι απαράδεκτο ιατρικές προληπτικές εξετάσεις να συστήνονται από φαρμακοποιούς». Στο ίδιο πνεύμα, και ο ΙΣΑ χαρακτήρισε «απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο» να δίνεται η δυνατότητα να τελούνται ιατρικές πράξεις από μη γιατρούς.

Η απάντηση ήρθε από την Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού, που σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «ιατρικές συντεχνίες» που λειτουργούν σαν τροχοπέδη στη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι τα επιχειρήματα των ιατρικών συλλόγων δεν βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις και κατηγορεί τους συλλόγους ότι υποτιμούν και προσβάλλουν το επαγγελματικό κύρος των νοσηλευτών. Η ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι, και στο εξωτερικό, ο νοσηλευτής/τρια έχει αρμοδιότητες συνταγογράφησης φαρμάκων χρονίων παθήσεων και παρακολούθησης ασθενών, και καταλήγει πως «είναι μάταιο στη χώρα μας η παροχή υπηρεσιών να επιβάλλεται ως αρμοδιότητα ή κεκτημένο μόνο της ιατρικής κοινότητας».

Με θετική διάθεση αντιμετωπίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας να δώσει ρόλο στον φαρμακοποιό για συγκεκριμένες δράσεις πρόληψης και αγωγής υγείας στο νέο σύστημα. Οπως αναφέρει, «η ενσωμάτωση των φαρμακείων στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη συμβάλλει στην εξοικονόμηση σημαντικής δαπάνης για την πολιτεία και συντελεί στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και των άλλων δομών περίθαλψης».

Το προσχέδιο νόμου για τη νέα ΠΦΥ θα είναι ανοικτό για σχόλια στην ιστοσελίδα www.opengov.gr έως τις 2 Mαΐου 2017. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός χθες, από τη Θεσσαλονίκη, δήλωσε: «Είμαστε στην τελική ευθεία, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και μια ευρύτερη συζήτηση». Ο υπουργός εκτίμησε ότι ο νόμος θα έχει ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου και το δεύτερο εξάμηνο του 2017 θα λειτουργήσουν οι πρώτες τοπικές μονάδες Υγείας. Kαι πρόσθεσε: «Θα κάνουμε μια προσπάθεια να πείσουμε ότι η ΠΦΥ είναι ένα πεδίο το οποίο μπορεί να προσφέρει αξιοπρεπή επαγγελματική και επιστημονική προοπτική στους νέους γιατρούς, οι οποίοι σήμερα δυστυχώς μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή