Προσωρινή λύση από το υπ. Εργασίας σε 152.000 αγρότες

Προσωρινή λύση από το υπ. Εργασίας σε 152.000 αγρότες

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίοδο χάριτος δίνει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας σε 152.000 αγρότες που έχουν γεννηθεί από το 1950 έως το 1958 και θα συνταξιοδοτηθούν έως το 2024, προκειμένου να μη χάσουν το 60% της σύνταξής τους. Το θέμα έχει αναδείξει στο παρελθόν η «Κ» και το περιοδικό Agricola, καθώς η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των αγροτών, οι οποίοι καλούνταν να σταματήσουν κάθε αγροτική ενασχόληση προκειμένου να λάβουν τη σύνταξή τους. Μάλιστα, στο τελευταίο τεύχος του εξειδικευμένου περιοδικού που κυκλοφορεί σήμερα με την «Κ» γίνεται αναφορά στο θέμα και στις πιέσεις που δέχθηκε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να δώσει έστω και προσωρινά μια λύση. Η έκδοση της εγκυκλίου από το υπουργείο Εργασίας έγινε την περασμένη Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία είχε τυπωθεί το Agricola, με αποτέλεσμα η είδηση να αναφέρεται ως πληροφορία. Η οριστική εγκύκλιος ορίζει ότι όλοι οι συνταξιούχοι του πρώην ΟΓΑ καθώς και όσοι θα συνταξιοδοτούνται από την 1η Ιανουαρίου 2017 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024 και ασκούν αγροτική επαγγελματική δραστηριότητα για την οποία υφίσταται υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το σύνολο της σύνταξής τους. Το ίδιο ισχύει και για όσους συνταξιοδοτήθηκαν εντός του 2016, δεδομένου ότι ο υπολογισμός της σύνταξης στις περιπτώσεις αυτές γίνεται με βάση το προϊσχύον καθεστώς.

Πού οφείλεται

η διαφορά μεταξύ του κατά πρόγραμμα πρωτογενούς πλεονάσματος (4,19% του ΑΕΠ) και του αντίστοιχου κατά ESA (3,9% του ΑΕΠ), που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή; Σύμφωνα με πηγές, το μυστικό βρίσκεται σε ένα κονδύλι περίπου 800 εκατ. ευρώ που αφορά ανεξόφλητες επιστροφές φόρων. Κατά τις ενδείξεις, η κυβέρνηση συμφώνησε με τους θεσμούς να μην υπολογιστεί το κονδύλι αυτό στο κατά πρόγραμμα αποτέλεσμα. Αντίθετα, στο κατά ESA αποτέλεσμα έχει καταγραφεί. Σε κάθε περίπτωση, επί της ουσίας είναι ένα ποσό που οφείλει το κράτος να εξοφλήσει κάποια στιγμή.

Επιδημία πτωχεύσεων

Επιδημία πτωχεύσεων ή στην καλύτερη περίπτωση συμφωνιών εξυγίανσης στο λιανεμπόριο -και όχι μόνο- αναμένουν νομικοί κύκλοι το επόμενο διάστημα. Οι λόγοι είναι δύο: πρώτον, το πολύ άσχημο α΄ τρίμηνο του 2017, όπου η αγορά κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεύτερον, η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών από επιχειρήσεις που ανέμεναν τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ο δεύτερος βεβαίως ακόμη δεν έχει καν ψηφισθεί -αυτό αναμένεται εντός της εβδομάδας- ενώ η εφαρμογή του θα καθυστερήσει πολύ ακόμη. Η συσσώρευση οφειλών κάνει ακόμη πιο δύσκολες τις συμφωνίες εξυγίανσης. Μπορεί μεν να εμφανίζονται σε αρκετές περιπτώσεις πολλοί υποψήφιοι επενδυτές, ζητούν δε να εμπλακούν υπό την προϋπόθεση της γενναίας διαγραφής χρεών. Κάτι βεβαίως που γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για τις τράπεζες να το αποδεχθούν.

Η ενημέρωση άργησε δύο μήνες

Τον περασμένο Φεβρουάριο κατέθεσε την αίτηση πτώχευσης η Alpha Grissin. Η εταιρεία, όπως αποκάλυψε σε επιστολή της στο Χ.Α., κατέθεσε την αίτηση πτώχευσης στο Πρωτοδικείο Αθηνών στις 21 Φεβρουαρίου 2017. Ωστόσο, το επενδυτικό κοινό ενημερώθηκε μόλις στις 13 Απριλίου 2017, σχεδόν δύο μήνες αργότερα. Μάλιστα, η ανακοίνωση έγινε το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης προς το Χ.Α., αφού δηλαδή η χώρα μπήκε σε καθεστώς διακοπών του Πάσχα. Η γνωστοποίηση έγινε μέσω της πρόσκλησης σύγκλησης γενικής συνέλευσης των μετόχων της επιχείρησης, στην ατζέντα της οποίας ως πρώτο θέμα αναγραφόταν η έναρξη διαδικασίας για την κήρυξη της εταιρείας σε κατάσταση πτώχευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή